ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις απειλές της Κολομβίας για στρατιωτική επίθεση

Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή

Απαντώντας στη συστηματική προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική να ξεκινήσουν στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας, με πρόσχημα ότι «προστατεύει τρομοκρατικές οργανώσεις» (γίνεται αναφορά στην επανασύσταση του αντάρτικου των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP, και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού - ELN), η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε την Τετάρτη τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Ανεξαρτησία και Ειρήνη 2019» σε όλο το μήκος των συνόρων με την Κολομβία, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτέμβρη.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, «η Βενεζουέλα δεν απειλεί κανέναν, ποτέ ο στρατός δεν έχει επέμβει κατά κανενός, αλλά προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή εναντίον της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Τους ισχυρισμούς περί «προστασίας τρομοκρατών» μετέφερε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χόλμες Τρουχίγιο στο μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και από όπου έχει αποχωρήσει η Βενεζουέλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε ως ψεύτικες τις «αποκαλύψεις» που διαδίδουν η κυβέρνηση της Κολομβίας, η αντιδραστική αντιπολίτευση του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, όπως και δημοσιεύματα του κολομβιανού περιοδικού «Semana», όπου χρησιμοποιούνται πλαστογραφημένα έγγραφα του στρατού της Βενεζουέλας με δήθεν «εντολή Μαδούρο για προστασία των "κόκκινων ενόπλων"». Επίσης, παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία του πώς η κυβέρνηση της Κολομβίας ενισχύει, εξοπλίζει και εκπαιδεύει ένοπλες ομάδες που έχουν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Κατήγγειλε δε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί 42 περιπτώσεις στις οποίες μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας επιχείρησαν να προσεγγίσουν αξιωματικούς της Αεροπορίας της Βενεζουέλας, προκειμένου να υπάρξει πλήγμα στην αεράμυνα της χώρας.

Τέλος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει τις επόμενες μέρες να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή φόρα (ΟΗΕ και αλλού) την επιθετική πολιτική τόσο της Κολομβίας όσο και των ΗΠΑ, που εντείνουν τον εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, κλέβοντας και κρατικούς πόρους (όπως η θυγατρική της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας PDVSA, CITGO, στις ΗΠΑ). Ειδικά για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα θα καταθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ως διαμαρτυρία και μήνυμα καταδίκης, πάνω από 10 εκατομμύρια υπογραφές Βενεζουελανών στη σχετική καμπάνια που είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.