ΚΟΣΜΟΣ

Βοήθεια από την ΕΕ

Οικονομική στήριξη στις χώρες που θα επηρεαστούν από ένα άτακτο Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 780 εκατομμύρια ευρώ ως κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια για τις χώρες μέλη της που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθει από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ, τα οποία στηρίζουν τις χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που βοηθά τους εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης (π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ) είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τα νέα κατεπείγοντα μέτρα που θα λάβει στην περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση εξαιτίας του θέματος αυτού.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι, εκτός από τα 780 εκατομμύρια ευρώ, στήριξη μπορεί να παράσχουν και άλλα ειδικά ταμεία, όπως αυτά για την αλιεία και τη γεωργία.

Ένας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης είναι εφικτό να δοθούν επειδή φέτος σημειώθηκαν σχετικά λίγες φυσικές καταστροφές. Υπογράμμισε όμως ότι η αποδέσμευση του ποσού αυτού θα γίνει κατ΄εξαίρεση, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να ανταποκριθεί η Ένωση στις αυξημένες ανάγκες για ελέγχους στις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία.

Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότεροι από ένα σκληρό Brexit είναι η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Δανία.

Οι χώρες που δικαιούνται αυτή τη βοήθεια θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020 για να την διεκδικήσουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.