ΚΟΣΜΟΣ

«Παράλογες οι κατηγορίες Πομπέο»

Ιράν: Οι βάσεις των ΗΠΑ εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας - Δεν επιτεθήκαμε στην Αramco

Ένας διοικητής των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης αύξησε σήμερα την ένταση δηλώνοντας πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι πραγματοποιεί επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόσταση έως 2.000 χιλιομέτρων γύρω από το Ιράν βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε επίσης πως «το Ιράν ήταν ανέκαθεν έτοιμο για έναν πόλεμο πλήρους έκτασης», χωρίς να αναφερθεί στις χθεσινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, το Ιράν απέρριψε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θεώρησε την Ισλαμική Δημοκρατία υπεύθυνη για μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες της Υεμένης.

«Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν στόχο να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν.

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες, προκάλεσε χθες, Σάββατο, πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώνοντας τη χώρα, η οποία είναι ο πρώτος παγκοσμίος εξαγωγός μαύρου χρυσού, να μειώσει προσωρινά την παραγωγή της στο μισό.

Η επίθεση καταδικάσθηκε «αυστηρά» από τον Λευκό Οίκο και ο Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι «εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών».

Για τον Μουσαβί, τα σχόλια αυτά έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».

Αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Μουσαβί εκτιμά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.