ΚΟΣΜΟΣ

Άκαρπη και η δεύτερη συνάντηση PSOE-Podemos

Ισπανία: Ορατό το ενδεχόμενο νέων εκλογών!

Όλα τα σημάδια πλέον στην Ισπανία δείχνουν... εκλογές μετά και τη χθεσινή, δεύτερη, αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos για τη δυνατότητα άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου.

Αμφότερες οι πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους και δεν θέλησαν να εξετάσουν κανένα άλλο εναλλακτικό ενδεχόμενο: οι Σοσιαλιστές θέλουν να κυβερνήσουν μόνοι, με κοινοβουλευτική στήριξη από τους Podemos, ενώ το αριστερό κόμμα επιμένει στην κυβέρνηση συμμαχίας.

Οι διαπραγματευτές κι από τις δύο πλευρές διατράνωσαν μετά τη συνάντηση πως δεν προτίθενται να επαναλάβουν καμία κίνηση εάν η άλλη πλευρά δεν μετακινηθεί από τις θέσεις της. Μάλιστα η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αδριάνα Λάστρα δήλωσε πως δεν πρόκειται στο κόμμα τους ούτε καν να εξετάσουν ούτε την έσχατη λύση -τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες των παρατάξεων Πέδρο Σάντσεθ και Πάβλο Ιγκλέσιας- εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία.

Ο διαπραγματευτής των Podemos Πάβλο Ετσενίκε χαρακτήρισε «λάθος» τη στάση του PSOE και πρόσθεσε πως για την παράταξή του «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που τις εγκαταλείψαμε τον Ιούλιο» και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να προσφέρουν «τζάμπα ψήφους» στους Σοσιαλιστές.

Σε περίπτωση που το κλίμα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις παραμείνει ως είναι και κανένα από τα δύο δεν υπαναχωρήσει, η Ισπανία θα ξαναστήσει ολοταχώς κάλπες στις 10 Νοεμβρίου. Οι Σοσιαλιστές διεμήνυσαν στο αριστερό κόμμα πως ο Σάντσεθ δεν πρόκειται να δεχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου την εντολή από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ' εάν δεν έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία ερείσματα για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Λάστρα πάντως έκανε έκκληση στους Podemos να αναθεωρήσουν τη θέση τους μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς έως τη διορία της 23ης Σεπτεμβρίου απομένει χρόνος για μία προγραμματική συμφωνία, τους μηχανισμούς για να επιτηρείται η τήρησή της και για τις θέσεις σε κρίσιμους μηχανισμούς του Κράτους που θα καλύψουν στελέχη του αριστερού κόμματος. «Τους καλώ να σκεφθούν για το τι αξίζει για τη χώρα», τόνισε η Λάστρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.