ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τι να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε για να μειώσουμε ουσιαστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχεδόν το 35% των καρκίνων παγκοσμίως είναι πιθανό να οφείλονται σε παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και το κάπνισμα. Τι μπορούμε  λοιπόν, να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Τι πρέπει να τρώτε
Σύμφωνα με τρέχουσες ενδείξεις, μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες έχει μεγάλη σημασία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ιδανικές, με πολλές διατροφικές οδηγίες να προτείνουν πρόσληψη 30g ημερησίως για τους ενηλίκους. Το πίτουρο σιταριού είναι, επίσης, μια από τις πιο πλούσιες πηγές φυτικών ινών, με αυστραλιανή δοκιμή σε ανθρώπους που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου να δείχνει ότι 25g πίτουρου σιταριού μειώνουν τους προκαρκινικούς όγκους. Η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες έχει, επίσης, συνδεθεί με υψηλό ποσοστό επιβίωσης, από τη στιγμή που διαγιγνώσκεται ο καρκίνος.

Τον κίνδυνο θεωρείται ότι μειώνουν και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τις ενδείξεις για το γάλα να το βαθμολογούν ως «πιθανώς προστατευτικό», και τα οφέλη, μάλιστα, να αυξάνονται στις υψηλότερες ποσότητες πρόσληψης.

Τα λιπαρά ψάρια μπορεί, επίσης, να έχουν κάποιες προστατευτικές ιδιότητες. Δια του λόγου το αληθές, μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι με κληρονομικές παθήσεις που τείνουν να αναπτύσσουν προκαρκινικούς όγκους στο έντερο (πολύποδες), έδειξε ότι μεταξύ αυτών που λάμβαναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια) και αυτών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο,η πρώτη ομάδα παρουσίαζε μειωμένη ανάπτυξη πολυπόδων. Πάντως, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, δηλαδή την πλειονότητα του πληθυσμού.

Τέλος, μια παρατηρητική μελέτη (που δείχνει μόνο κάποιο συσχετισμό και όχι αιτιολογία) σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι τα βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης σχετίζονταν με την καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Τι πρέπει να αποφεύγετε
Το βασικότερο τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγετε σε μεγάλες ποσότητες είναι το κρέας. Διεθνείς αντικαρκινικοί οργανισμοί επιβεβαιώνουν τις στοιχειοθετημένες ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας που προέρχεται από μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, κ.α. και το επεξεργασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και το λουκάνικο.

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υποστεί τεχνικές συντήρησης όπως το κάπνισμα, το αλάτισμα ή η προσθήκη χημικών συντηρητικών που έχουν συσχετιστεί με την παραγωγή ενώσεων που ίσως να είναι καρκινογόνα. Τα στοιχεία, λοιπόν, υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της πρόσληψης κρέατος και ειδικά επεξεργασμένου.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο;
Το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά. Είναι σημαντικό να ασκήστε επαρκώς και να αποφεύγετε την υπερβολική πρόσληψη βάρους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, έχουν, επίσης, συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.