ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνει δημοσιονομικό χώρο για τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για το τεστ αξιοπιστίας της ΔΕΘ

Να αποφύγει το «στραβοπάτημα» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θέλει πάση θυσία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν ήδη διαμορφωθεί καθιστούν την προσπάθεια τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων το ίδιο εφικτή με... τον τετραγωνισμό του κύκλου.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς αν ο πρωθυπουργός παραπέμψει είτε στο άδηλο μέλλον, είτε στις ελληνικές καλένδες κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, τότε το μόνο βέβαιο θα είναι ότι θα ξεσπάσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση προφανώς δε θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την πρώτη πολιτική της «σεζόν», αν δείξει στην κοινωνία ότι αφίσταται ορισμένων εμβληματικών υποσχέσεών της.

Ψάχνουν χώρο

Εξάλλου, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστώθηκε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρότι ήταν νομοθετημένο μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι προφανές ότι εφεξής ο δρόμος ουδόλως στρωμένος με ροδοπέταλα θα είναι. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ρισκάρει ήδη την ανάληψη πολιτικού κόστους με την δρομολόγηση των αυξήσεων στη ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να απογοητεύσει περισσότερο την κοινωνία –και δη τη μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κέρδισε τις εκλογές.

Για τον λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» ψάχνοντας δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου το «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο σαββατοκύριακο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο να είναι... αξιοπρεπές. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι στην ΔΕΘ θέλει να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις και τομές και όχι να επιδοθεί σε παροχολογία. Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να έχει κάτι να πει και για την περίφημη «μεσαία τάξη», όπως και για την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς αυτή δεν ανακουφίζεται ούτε με εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις, ούτε επειδή μπορεί να «ξεκολλήσουν» οι επενδύσεις στις Σκουριές ή στο Ελληνικό.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου αναζητούν δημοσιονομικό χώρο περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 22 στο 9% για εισοδήματα έως 9.000 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να «πειράξει» το αφορολόγητο. Συν τοις άλλοις, εκκρεμεί η δέσμευση για οριζόντιο συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στον τουρισμό, αλλά και οι υποσχέσεις για δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου –ένα μέτρο που θίγει τον πυρύηνα της λεγόμενης «μεσαίας τάξης».

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει και κάποιον άσσο με την έννοια ενός μέτρου-έκπληξη. Ωστόσο, προς το παρόν, αυτός ο άσσος απουσιάζει από το πρωθυπουργικό μανίκι...

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία της ΔΕΘ και η εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει δημοσιονομικό χώρο «κουμπώνει» με όσα είπε χθες από την Χάγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το θέμα αναμένεται να τεθεί στο επόμενο Euroworking Group και στο Μαξίμου ελπίζουν ότι από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει δεν θα «κολλήσει» η σχετική πρωτοβουλία. Αν γίνει αυτό, τότε ενδεχομένως ο δημοσιονομικός χώρος να έχει βρεθεί. Όμως, με δεδομένη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τεθεί τώρα θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι και για φέτος και για τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, εξ ου και ήδη στρέφονται στις δαπάνες του κράτους, ακτινογραφώντας προσεκτικά κάθε μία, ώστε να δουν από πού μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να κατηγορηθούν για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και «κοινωνική αναλγησία».

Το μόνο, πάντως, βέβαιο, είναι ότι η εξίσωση της ΔΕΘ είναι δύσκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θέλει πάση θυσία να κάνει μία καλή αρχή για τον πρώτο του χειμώνα που θα περάσει ως πρωθυπουργός...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.