ΚΟΣΜΟΣ

Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο

Κολομβιανός ΥΠΕΞ: Η αντιμετώπιση των ανταρτών θα ήταν πιο εύκολη εάν ο Μαδούρο δεν κυβερνούσε στη Βενεζουέλα

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι θα ήταν ευκολότερο για τις αρχές της Κολομβίας να πολεμήσουν τους αντάρτες εάν ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, καθώς η Μπογοτά κατηγορεί το Καράκας πως προσφέρει καταφύγιο σε αντάρτες.

Την Πέμπτη, πρώην ηγετικά στελέχη της πλέον διαλυμένης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) ανακοίνωσαν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα, σε βίντεο που σύμφωνα με την Μπογοτά γυρίστηκε στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Δύο άλλοτε κορυφαία στελέχη των FARC, ο Ιβάν Μάρκες και ο Χεσούς Σάντριτς, εμφανίζονται πλαισιωμένοι από βαριά οπλισμένους αντάρτες στο βίντεο, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube και καταγγέλλουν ότι η συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη το 2016 είναι νεκρό γράμμα.

Την ανακοίνωση καταδίκασαν η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο ΟΗΕ αλλά και το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη — στην οποία μετασχηματίστηκε η οργάνωση ανταρτών μετά τη συμφωνία και τον αφοπλισμό της, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά — η ηγεσία του οποίου πως οι συντριπτικά περισσότεροι πρώην αντάρτες παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρήνη παρά «τις δυσκολίες και τους κινδύνους».

Η αντιμετώπιση των αποστατών των FARC, που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 2.200, όπως και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν στην εξουσία στη Βενεζουέλα δεν βρισκόταν ο Μαδούρο, υποστήριξε ο κολομβιανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Το καθεστώς» της Βενεζουέλας, είπε ο Τρουχίγιο, «τους προστατεύει: τους έχει ανοίξει τις πόρτες του. Αυτό το καθεστώς διευκολύνει τις ενέργειές τους από το έδαφός του».

Ερωτηθείς αν έχει στοιχεία που να το αποδεικνύουν, ο Τρουχίγιο απάντησε «υπάρχουν ενδείξεις· αυτή είναι η υπόθεσή μας· αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης θεωρεί ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο προσφέρει καταφύγιο στους αποστάτες των FARC και ηγετικά στελέχη του ELN, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την άλλη, ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, ο Χόρχε Ροδρίγκες, δήλωσε χθες Σάββατο ότι οι αρχές απέτρεψαν επίθεση που είχε οργανωθεί στην Κολομβία και είχε στόχο το Ανώτατο Δικαστήριο και μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Ο ίδιος κατήγγειλε πως ο κολομβιανός πρόεδρος Ντούκε έδωσε προσωπικά διαταγή να εκπαιδευτούν 200 άνδρες σε τρία στρατόπεδα στην κολομβιανή επικράτεια για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της Βενεζουέλας.

«Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Κολομβίας αποτελεί αληθινή απειλή για (...) τη Βενεζουέλα», είπε ο Ροδρίγκες.

Οι υπηρεσίες του Ντούκε δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την κατηγορία του Καράκας.

Ο Ιβάν Ντούκε είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα χθες ότι σκοπεύει να καταγγείλει τον Νικολάς Μαδούρο στα Ηνωμένα Έθνη και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών διότι «προστατεύει τρομοκράτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα έκρινε ότι η αιτία που αντάρτες ξαναρχίζουν τον ένοπλο αγώνα είναι το ότι η κυβέρνηση του Ντούκε δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ειρήνης, ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο διαβεβαίωσε μέσω Twitter πως παραμένει δεσμευμένος στην προώθηση της ειρήνης στην Κολομβία. Ούτε ο επικεφαλής της διπλωματίας ούτε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρθηκαν στην καταγγελθείσα παρουσία ανταρτών στο έδαφος της χώρας.

Ο Τρουχίγιο επανέλαβε εξάλλου τη θέση της κυβέρνησης Ντούκε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει επιβάλλει «δικτατορία». «Το τέλος αυτής της δικτατορίας, αυτής της τυραννίας, θα ήταν η καλύτερη έκβαση για τη Βενεζουέλα για την Κολομβία, για την περιοχή», είπε ο ΥΠΕΞ της Κολομβίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος αρχηγός του Κράτους από περίπου πενήντα κυβερνήσεις αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, είναι δεσμευμένος στον αγώνα εναντίον των παράνομων ένοπλων οργανώσεων, διαβεβαίωσε ο Τρουχίγιο.

Ο Μαδούρο χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ.

Η Κολομβία θα ζητήσει η Ιντερπόλ να εκδώσει «κόκκινες ειδοποιήσεις» (διεθνή εντάλματα σύλληψης) για τη σύλληψη όποιου μέλους ομάδας αποστατών ή οργάνωσης ανταρτών βρίσκεται στη Βενεζουέλα, είπε ο Τρουχίγιο.

«Ο ELN είναι εκεί, οι διοικητές του ELN, και θα συντονιστούν με τη ναρκοτρομοκρατική ομάδα που ιδρύθηκε» την Πέμπτη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας τον όρο που εισήγαγε ο Ντούκε, για τον οποίο οι νέες FARC-EP δεν είναι οργάνωση ανταρτών, αλλά τρομοκράτες αφοσιωμένοι στη διακίνηση ναρκωτικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.