Neo

Με τη Σοσιαλιστική Διεθνή στη Νέα Υόρκη

Για τους έχοντες στοιχειώδη μνήμη, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για την κλιματική αλλαγή και τους επερχόμενους κινδύνους για το περιβάλλον, η συγκεκριμένη θεματολογία δεν λάμβανε ποτέ κεντρικό πολιτικό ρόλο και εθεωρείτο μία συζήτηση «πολυτελείας».

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε και πλέον, όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αυτή απειλεί το κοινό μας «σπίτι», ήτοι τη Γη. Μάλιστα, φέτος, μαζί με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όλες οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι αφιερωμένες σε αυτό τον μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ως εκ τούτου, ευλόγως ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το «παρών» στις σχετικές συζητήσεις, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ πέραν της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, ο ίδιος έχει κι άλλες υποχρεώσεις τη Νέα Υόρκη: εκεί συνεδριάζει το ετήσιο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Με αφορμή, λοιπόν, τις δύο διοργανώσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «ήδη από το 2007, με συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες ενσωματώθηκαν στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών, έχει επισημάνει τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Πριν ένα χρόνο, κινητοποιώντας πολιτικούς ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο κάναμε έκκληση να ληφθούν περισσότερα μέτρα όσο είναι καιρός. Παρά την κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών, που βοήθησε πολύ στη μείωση της αμφισβήτησης του μεγέθους του προβλήματος, απέχουμε ακόμα πολύ από τους προβλεπόμενους στόχους.

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε πως δεν αρκεί η αποφασιστικότητα και η πρωτοβουλία μερικών κρατών, όπως αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρξουν αποτελέσματα. Πρέπει να πείσουμε όσες χώρες επιμένουν να αδιαφορούν για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών, να δράσουμε όλοι μαζί, με τον ίδιο ρυθμό, την ίδια εργώδη προσπάθεια για αλλαγή», προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, εξηγώντας ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά». «Μετά από μια δεκαετία, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει έστω και λίγο τον 1.5οC θα αυξηθούν δραματικά οι πιθανότητες ξηρασίας, θα πολλαπλασιαστούν οι πλημμύρες και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα καταδικασθούν στη φτώχεια, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω οι μετακινήσεις πληθυσμών.

Κάποιες χώρες και περιοχές θα υποστούν πιο γρήγορα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες της παγκόσμιας κοινωνίας. Για αυτό και οι προσπάθειές μας αφορούν πρωτίστως και την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης», επισήμανε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να προσθέσει: «Χρειάζεται να γίνει άμεσα μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τις πολιτικές και τον τρόπο ζωής. Αυτός θα είναι ο στόχος μας κατά την παρουσία μας στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί επ’ ευκαιρία της Συνόδου.

Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

Σημειωτέον, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου, πέραν του ετήσιου προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου θα συντονίσει πάνελ του NGIC με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη», με ομιλητές τον διάσημο οικονομολόγο Jeffrey Sachs, την π. Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Clark, τον ιδρυτή και Πρόεδρο του «Global Energy Center», Richard Morningstar και τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Global Fund to End Modern Slavery», Jean Baderschneider. Επίσης, αύριο θα συνεδριάσει το προεδρείο του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου θα συμμετάσχει ο Γιώργος Παπανδρέου ως μέλος του.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Όλοι τους ακολουθούν τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με καθυστέρηση δεκαετιών.

  2. 22:58 25/09/2019

    Ο άνθρωπος βλέπει ΜΑΚΡΙΑ. Τα ΜΜΕ και τα οικονομικά Πολιτικά Συμφέροντα τον ΦΑΓΑΝ. Φυσικά τσίμπησε και ο ΛΑΟΣ.

  3. Manos 15:49 25/09/2019

    Δεν θεωρειτο μονο θεμα πολυτελειας αλλα τον χλεβαζαν σχεδόν ολοι και μιλουσαν και για «πρασινα αλογα» οι ασχετοι και πολιτικα τυφλοι. Τωρα ολοι στην Ελλαδα γινανε οικολογοι τρομαρα τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.