ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στοχεύοντας ένα «ναυτιλιακό δίκτυο» που κατηγορείται για παράνομη πώληση ιρανικού πετρελαίου.

Τα τιμωρητικά μέτρα αφορούν συνολικά 16 οντότητες, 11 πλοία και 10 πρόσωπα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σχεδόν την ίδια στιγμή με την ανακοίνωση της νέας δέσμης των αμερικανικών κυρώσεων, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Alam TV» μετέδωσε ότι «εντός ωρών» η Ισλαμική Δημοκρατία θα ανακοινώσει βήματα προς περαιτέρω υποχώρηση από τις δεσμεύσεις της βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, το «Ιράν συνεχίζει τις προκλήσεις του με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής και του κόσμου» και οι νέες κυρώσεις «δείχνουν σαφώς ότι όσοι αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο υποστηρίζουν άμεσα το τρομοκρατικό σκέλος του Ιράν, τη δύναμη Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης».

Το «δίκτυο», που καταγγέλλεται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, «καθοδηγείται από τη δύναμη Κουντς και τον τρομοκράτη σύμμαχό της Χεζμπολάχ», το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα, το οποίο επίσης επωφελείται «οικονομικά» από τις δραστηριότητες του «δικτύου», τόνισε το αμερικανικό υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβές ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους παράσχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν να στοχοθετηθούν «χρηματοοικονομικές συναλλαγές των Φρουρών της Επανάστασης και της δύναμης Κουντς».

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες που στοχεύουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μιας κυβερνητικής οντότητας, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.