ΚΟΣΜΟΣ

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του τη Δευτέρα και έως τις 14 Οκτωβρίου

Ο Μπ.Τζόνσον αρνείται ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σήμερα ότι είπε ψέματα στη Βασίλισσα Ελισάβετ σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι η απόφασή του αυτή ήταν παράνομη.

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του τη Δευτέρα και έως τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση την οποία αντιπολιτευόμενοι βουλευτές υποστήριξαν ότι είχε σκοπό να εμποδίσει τις προσπάθειές τους να τον αποτρέψουν από το να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Το εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε χθες Τετάρτη πως η αναστολή δεν είναι νόμιμη και είχε σκοπό να θέσει εμπόδια στους βουλευτές με αποτέλεσμα αντίπαλοί του να τον κατηγορήσουν ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα για τους λόγους της αναστολής.

Στην ερώτηση αν είπε ψέματα στη βασίλισσα, ο Τζόνσον απάντησε: «Απολύτως όχι».

Ο Τζόνσον είπε ότι η τρέχουσα σύνοδος του Κοινοβουλίου είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα έχουν άφθονο χρόνο για να συζητήσουν και πάλι το Brexit έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.

Λέει πως ανέστειλε το Κοινοβούλιο ώστε η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο για να παρουσιάσει το νομοθετικό πρόγραμμά της.

Ενώ απομένουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το μέλλον του Brexit, με τα πιθανά σενάρια να ξεκινούν από μια έξοδο χωρίς συμφωνία και να φθάνουν μέχρι ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία με φάρμακα και νωπά τρόφιμα, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που απρόθυμα έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer» προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον και αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού για μια μη συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την απομάκρυνση του ιρλανδικού backstop, ενός μηχανισμού που έχει σκοπό να αποφευχθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Βρετανοί βουλευτές φοβούνται ότι το backstop θα 'κλειδώσει' το Ηνωμένο Βασίλειο στην τροχιά της ΕΕ για πολλά χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί θετικά αν η βρετανική κυβέρνηση αλλάξει τη θέση της στις συνομιλίες για το Brexit τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Δικαστήριο του Μπέλφαστ απέρριψε σήμερα μια υπόθεση όπου οι ενάγοντες υποστήριζαν πως μια βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποχώρησης είναι αντίθετη με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Τζόνσον είπε πως η κυβέρνηση περιμένει το αποτέλεσμα μιας έφεσης που θα κριθεί την ερχόμενη εβδομάδα εναντίον της απόφασης του σκωτσέζικου δικαστηρίου, από το Ανώτατο Δικαστήριο, το υψηλότερο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και είπε πως σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε παρόμοια προσφυγή, λέγοντας ότι θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό.

«Πράγματι, όπως λέω, το δικαστήριο στην Αγγλία σαφώς συμφωνεί μαζί μας, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει», είπε ο Τζόνσον. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση.

Ωστόσο η δημοσίευση του κυβερνητικού σεναρίου για ένα Brexit χωρίς συμφωνία οδήγησε τους Εργατικούς και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να ξανακαλέσει το Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.