ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν για οικονομία-Πρέσπες

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της εμφάνισής του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τοποθετεί αυτές τις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο στίγμα και τον τόνο που θα δώσει για την αντιπολίτευση της «επόμενης μέρας».

Ο τέως πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μια ιδιαίτερη κατάσταση: είθισται ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει ένα «κυβερνητικό πρόγραμμα». Ωστόσο, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία έχει προεξοφλήσει ότι πολιτικές εξελίξεις σύντομα δε θα έχουμε και, ως εκ τούτου, αυτό διαμορφώνει μία κατάσταση αμηχανίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά την ιδιαίτερη περίσταση, πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «δεν υπάρχει καμία αμηχανία» και εκφράζουν την πίστη τους ότι η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει πολιτικό γεγονός και να διαμορφώσει εξελίξεις. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαβουλευθεί με όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενώ προτάσεις έχει επεξεργαστεί και ο Γιώργος Σταθάκης, που έχει αναλάβει την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα σε μόλις δυο μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει προλάβει να δώσει επαρκή δείγματα γραφής», όπως λένε χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά προαναγγέλλουν μία «πρόβα ισχυρής αντιπολίτευσης», καθώς πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευρύ πεδίο για πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το οικονομικό πακέτο

Στο επίπεδο της ανάπτυξης και της οικονομίας, ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: αφενός, θα υπενθυμίσει όσα είχε κάνει η κυβέρνησή του, αλλά και όσες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις είχε προγραμματίσει και ακυρώθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση. Αφετέρου, θα αναλύσει τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να υποστηρίξει ότι το ταξικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική είναι ήδη πασίδηλο. Ξεχωριστό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης θα αποτελέσει η εργατική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς μετά την κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί τις απολύσεις αλλά και τις «διευκολύνσεις» στους εργολάβους, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αντιδρά έντονα στο κατατεθειμένο στη Βουλή «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», με την αρμόδια τομεάρχη, Έφη Αχτσιόγλου, να το χαρακτηρίζει «κόλαφο για τα εργατικά δικαιώματα» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «γυρίζει τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές».

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «διευκολύνσεις» στην περίπτωση του Ελληνικού, ενώ θα επαναλάβει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική –διαδικασία που φαίνεται να επανεκκινεί, μετά τις άδειες που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο.
Στο αντιπολιτευτικό «μενού» του Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνεται, προφανώς, η ΔΕΗ και οι προθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και η αλλαγή σχεδίων της κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Πολιορκία για τις Πρέσπες

Επίσης, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα φεισθεί κριτικής για την κυβίστηση της ΝΔ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη από προχθές, η Κουμουνδούρου καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει πώς ακριβώς συνιστά «δικαίωσή» του η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά σε θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, όταν ο συγκεκριμένος χαρακτήριζε «θετική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συν τοις άλλοις, είναι αυτονόητο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει για μία ακόμη φορά πώς... ακριβώς η Κομισιόν αντάλλαξε «το όνομα με τις συντάξεις», όπως ισχυριζόταν όταν ψηφιζόταν η επίλυση του Μακεδονικού. Συν τοις άλλοις, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει και τα στοιχεία που προκύπτουν για τις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν γίνει μετά την επίλυση του Μακεδονικού, προκειμένου να υποστηρίξει όχι μόνο τον διπλωματικό και πολιτικό χαρακτήρα της εν λόγω Συμφωνίας, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές που διανοίγονται μέσω αυτής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.