ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν όψει παρουσίασης ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Αναγέννησης

Πού εστιάζει η Χαριλάου Τρικούπη

Στους πέντε στόχους τους για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, όπως τους ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά από τη ΔΕΘ, εστιάζουν στο Κίνημα Αλλαγής, εξηγώντας τις προτεραιότητές τους επ’ αυτών. Η Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου, θα παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα ένα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Αναγέννησης, ελληνικής ιδιοκτησίας και εφαρμογής, που εξασφαλίζει την οριστική έξοδο από την κρίση, δίνει έμφαση στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, την πλήρη απασχόληση, την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων και ευκαιριών της ελληνικής Οικονομίας και συνδέει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή.

Έτσι, στο Κίνημα Αλλαγής δίνουν βάρος σε πέντε μεγάλα θέματα, με σαφές προοδευτικό πρόσημο ως εξής :

· Την μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ:

Στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, με 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο, ποσό ικανό για να επιτευχθούν κατά προτεραιότητα η χρηματοδότηση υποδομών και παραγωγών επενδύσεων, η συντήρηση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμός των δημοσίων υποδομών, η παρακίνηση και προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών που συχνά αποθαρρύνονται από την απουσία υποδομών απαραίτητων για την αποτελεσματική λειτουργία του. «Μέσα σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον, μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια φόροι και εισφορές. Με αυτή τη δημοσιονομική αλλαγή θα απαντήσουμε στα μετα-μνημονιακά διλήμματα», λένε.

· Την επαναφορά του ελέγχου του υπερταμείου στην χώρα, μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης και Δημόσιας Περιουσίας:

Κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποθήκευσε τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σιωπά, συνυπογράφοντας ουσιαστικά την εν λόγω συμφωνία, στο Κίνημα Αλλαγής περιγράφουν την αλλαγή των δεσμεύσεων ως ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας και πηγή πρόσθετων πόρων για την οικονομία και την κοινωνία. «Το Ταμείο πρέπει να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των Κρατικών Ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα για το μέλλον και χρηματοδοτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής», λένε.

· Την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

«Στηρίζουμε τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με την πρόταση για ένα ‘Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής’, που θα αξιοποιεί δημιουργικά όλες τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση», λένε στο Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας την κατάργηση του ‘αποικιακού χαρακτήρα’ νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις Τράπεζες και του ΤΧΣ.

· Τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων

Θεωρώντας ότι η Ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, τη βελτίωση της ζωής του και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους, στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Για αυτό και υποστηρίζουν –μεταξύ πολλών άλλων- πρωτοβουλίες συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι για το οποίο θα καταθέσουν σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις.

· Τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Προτείνουν ολοκληρωμένα σχέδια προσαρμογής στα ακραία καιρικά φαινόμενα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την πολιτική προστασία, καθώς και αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, θέτοντας τέλος στην χρήση τοξικών χημικών ουσιών, με στόχο τα προσιτά, υγιή και καλής ποιότητας τρόφιμα και ασφαλή προϊόντα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.