ΕΛΛΑΔΑ

Ουσιαστικές συζητήσεις για τις εξαγωγές και άλλων αγροτικών προϊόντων

«Πράσινο φως» για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην τεράστια αγορά της Κίνας

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (10/9/2019) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στις οποίες μετείχαν αφενός μέλη της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας αφετέρου υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας του ΥπΑΑΤ, υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο.

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παρέστη και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στη μεγάλη αγορά της Κίνας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό η τελική συμφωνία να υπογραφεί στην επίσκεψη του Νοεμβρίου.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εξαγωγή εσπεριδοειδών στην Κίνα αλλά και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να εξαχθεί το προϊόν αυτό από όλες της περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καλλιεργείται και όχι μόνον από έξι νομούς όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της εξαγωγής πυρηνοκάρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα) ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.

Επίσης συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών ώστε μέλη τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής διοίκησης να γνωρίσουν ερευνητικά προγράμματα αλλά και τις λειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών εξαγωγών που χρησιμοποιούν τα δύο κράτη.

Η κινεζική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης την οποία είχε πραγματοποιήσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η πρέσβειρα της Λ. Δ. της Κίνας στην Αθήνα, Zhang Qiyue τη Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Τότε είχαν συζητηθεί ενδελεχώς η άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας, με έμφαση στον κρόκο Κοζάνης, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων όπως το επιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα ενώ η κα Qiyue είχε αποδεχθεί και το θέμα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.