ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη

Προανακριτική-εξπρές για Παπαγγελόπουλο επιλέγει το Μαξίμου

Να μην «μπλέξει» η Βουλή με προανακριτικές διαδικασίες και με «ανακρίσεις» μαρτύρων, αλλά και να μην μετατραπεί σε ένα... απέραντο δικαστήριο, έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συσταθεί προανακριτική επιτροπή κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ουδόλως σημαίνει ότι η Βουλή θα ασκήσει τα προανακριτικά καθήκοντα που το ίδιο το Σύνταγμα της δίνει. Αντιθέτως, η πλειοψηφία προσανατολίζεται στο να συγκροτηθεί μία προανακριτική επιτροπή-εξπρές, προκειμένου απλώς να παραπέμψει το θέμα πίσω στη Δικαιοσύνη, που θα κληθεί να συνεχίσει την έρευνά της για τα πεπραγμένα του κ. Παπαγγελόπουλου.

Χωρίς έρευνα

Σε απλά ελληνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, όπως όλα δείχνουν, την δημοσιοποίηση της υπόθεσης και των λεπτομερειών της και για τον λόγο αυτό η προανακριτική επιτροπή δε θα προχωρήσει στην επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης: δε θα ζητήσει, δηλαδή, την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, δε θα καλέσει για κατάθεση τους λεγόμενους «προστατευόμενους μάρτυρες», ούτε θα εξετάσει αναλυτικά τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία. Αντιθέτως, θα αφήσει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην προανακριτική διαδικασία, σε μία προσπάθεια αφενός να μην γίνει πάλι τοξικό το πολιτικό κλίμα από τις καθημερινές συνεδριάσεις και τα στοιχεία-φωτιά που θα έρχονταν στο φως, αφετέρου να μην πληγεί το πολιτικό σύστημα από την σκανδαλολογία.

Μία κάλπη

Τούτων δοθέντων, στη Βουλή θα στηθεί μία κάλπη μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ η όλη διαδικασία ως την επιστροφή του θέματος στη Δικαιοσύνη δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβερνητική πλειοψηφία αναζητούν ήδη την κατηγορία που θα απευθύνουν προς τον κ. Παπαγγελόπουλο, στο πόρισμα που θα εκδώσει η προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ζητηθεί η διερεύνηση για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με βάση το άρθρο 329 του Ποινικού Κώδικα, που ορίζει τα εξής: «Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β· β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί να διερευνηθεί κατά πόσον έχει συντελεστεί το αδίκημα που περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα, που κωδικοποιείται με την φράση «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.