ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την οικονομία κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ

Σύγκρουση ατζέντας μέσω... ΔΕΘ

Σε ρυθμούς... πολιτικού χειμώνα έχουν ήδη μπει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς Μαξίμου και Κουμουνδούρου ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί της οικονομίας και, συγκεκριμένα, επί της αποτίμησης όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, όσο για τον πρωθυπουργό αποτελεί ένα στοίχημα να εισπράξει με θετικό τρόπο η κοινωνία τις εξαγγελίες του από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, άλλο τόσο αποτελεί πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση να εντοπίσει κενά, να αναδείξει ανακολουθίες, να φανερώσει «γκρίζες ζώνες» και «ψιλά γράμματα», ώστε να προκαλέσει τα πρώτα ρήγματα στο γυαλί της κυβέρνησης. Άλλωστε, αν επιβεβαιώθηκε κάτι στην πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αυτό ήταν πως ο δημοσιονομικός χώρος που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση είναι περιορισμένος. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για το (άδηλο) μέλλον ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του, δίνοντας χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσει για αθέτηση υποσχέσεων.

Η πρόκληση της αρχής

Σε κάθε περίπτωση, οι κεραίες στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη καταγράφουν τον τρόπο υποδοχής των εξαγγελιών Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την βασική τους προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την επιθυμία να αποδειχθεί η ΔΕΘ μία... «καλή αρχή» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε για το μέλλον ορισμένες υποσχέσεις του, προϋπόθεση για να εκληφθεί ως «καλή αρχή» η εμφάνισή του στη ΔΕΘ αποτελεί η επικράτηση της ΝΔ στη μάχη της... ατζέντας: δηλαδή, να μπορέσει να πείσει η κυβέρνηση την κοινωνία πως η ΔΕΘ ήταν μόνο η αρχή και έρχονται καλύτερες μέρες, αντί του ΣΥΡΙΖΑ που έχει άλλο «αφήγημα»: ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αφίσταται των προεκλογικών της υποσχέσεων και η κοινωνία δεν έχει να περιμένει καμία ανακούφιση από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Ευαίσθητη ισορροπία

Βεβαίως, στην κυβέρνηση ποντάρουν σε μερικές εμβληματικού χαρακτήρα εξαγγελίες-ανακοινώσεις, που όντως σηματοδοτούν ελάφρυνση για όλους. Για παράδειγμα, τέτοιο πακέτο ελαφρύνσεων συνιστά η μείωση του ΕΝΦΙΑ – καίτοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να υπενθυμίζουν ότι, με εξαίρεση τις εκπτώσεις στις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες, κατά τα λοιπά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξανανομοθέτησε τις μειώσεις που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα!

Παράλληλα, στο Μαξίμου ποντάρουν πολύ και στην βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 120 δόσεων, προσδοκώντας ότι και μεγάλη συμμετοχή θα υπάρξει, αλλά και ότι μέσω της ρύθμισης αυτής θα «ξεμπλοκάρει» η αγορά. Εξίσου εμβληματική πρωτοβουλία ήταν η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22 στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Πέραν των μισθωτών και των συνταξιούχων, που η ελάφρυνση αφορά όσους βρίσκονται στη ζώνη από 8.500 έως 10.000 ευρώ (αφού οι πιο «κάτω» καλύπτονται από το αφορολόγητο, η ίδια μείωση συνιστά σοβαρή ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού μειώνονται οι φόροι για τις πρώτες 10.000 του τζίρου, με δεδομένο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, αποτελεί δύσκολη ισορροπία να πείσει η κυβέρνηση πως με όσα –λίγα- ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «έρχονται καλύτερες ημέρες», σύμφωνα με το παλιό προεκλογικό σύνθημα.

Γκρίζες ζώνες

Αυτές, εξάλλου, τις «γκρίζες ζώνες», επιχειρεί ήδη να εκμεταλλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με δύο στόχους: αφενός να καταδείξει ότι τα μισά απ’ όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν δρομολογημένα και νομοθετημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφετέρου να καταστήσει σαφές ότι το «μικρό καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συνδέεται άρρηκτα με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη θέσει τώρα θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτά τα μέτρα, που κατά την αντιπολίτευση παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η εξαιρετικά αργή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συν τοις άλλοις, η Κουμουνδούρου ήδη υπενθυμίζει στους πολίτες τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ακυρώνονται από την παρούσα κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1ης Ιανουαρίου του 2020, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και δραστική μείωση για μεγαλύτερα. Επίσης, στην Κουμουνδούρου αναδεικνύουν τη νομοθετημένη αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, αλλά και την σχεδόν ομολογημένη ακύρωση των 10.500 προσλήψεων καθηγητών που είχαν προγραμματιστεί με το 1:1 για το 2020 και το 2021 για όλα τα δημόσια σχολεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.