ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ραντεβού του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρώμη

Συναντήσεις Τσίπρα με Πάπα Φραγκίσκο, Τζεντιλόνι, Γκουαλτιέρι και Φίκο

Με φορτωμένο πρόγραμμα μετέβη το πρωί στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πέραν της προγραμματισμένης ομιλίας του στο Φεστιβάλ της πολιτικής πρωτοβουλίας «Άρθρο 1», ο τέως πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες της ιταλικής πολιτικής σκηνής, ενώ αύριο θα γίνει δεκτός και από τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Έκκλησίας στο Βατικανό.

Ο Πάπας, εξάλλου, δεν έχει κρύψει την βαθιά του εκτίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η σχέση των δυο τους «χτίστηκε» όταν ο Ποντίφικας μετέβη στην Λέσβο για να διεθνοποιήσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών και των ζωών που χάνονταν στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες, ο Πάπας έφτασε στο σημείο, μιλώντας με δημοσιογράφους, να μιλήσει με τόσο θερμό τρόπο για τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να τον «προτείνει» για το Νόμπελ Ειρήνης. «Μίλησα κάποτε σ' έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας γι' αυτό (σ.σ.: για το προσφυγικό) και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: 'Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες'. Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ», είχε πει ο πάπας Φραγκίσκος.

Σειρά συναντήσεων

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κανονίσει σειρά συναντήσεων και με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Ρώμης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, τον Υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα, αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται πως στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του, Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Όπως έγραφε και νωρίτερα το Matrix24.gr, «το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σήμερα το βράδυ, σε συνεδρία με τίτλο “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση.  Θα μεταφέρει την εμπειρία από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.