ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα δύο η ΝΔ για την κυβίστηση στο Μακεδονικό

ΣΥΡΙΖΑ: Μαρκάρισμα για τις «Πρέσπες» μέσω... Σχοινά

Να αναδείξουν την απόλυτη κυβίστηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επιχειρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενοι την ανάδειξη του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Εξάλλου, αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση για την Κουμουνδούρου να μην αφήσει όσα έγιναν πριν μερικούς μήνες να... ξεχαστούν εύκολα, καθώς οι «Πρέσπες» κόστισαν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ πόνταρε εκλογικά στην αντίθεσή της ως προς την επίλυση του Μακεδονικού. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αφήσει πίσω της την γραμμή περί «αλλαγής της Συμφωνίας» ή... ακύρωσής της και πλέον ζητεί απλώς την αυστηρή εφαρμογή της αλλά και η φράση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πως η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι επιζήμια, αλλά όχι προδοτική», διαμορφώνει... πεδίον δόξης λαμπρόν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσω Κομισιόν

Πέραν αυτών, η χθεσινή ανάδειξη του Μαργαρίτη Σχοινά σε αντιπρόεδρο της Κομισιόν φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις παλιότερες δηλώσεις του, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως εκπροσώπου της Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήριζε «θετική» τη Συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας ότι αυτή «δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών». Ως εκ τούτου, τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «δικαίωση» την τοποθέτηση του κ. Σχοινά σε θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, πηγές της Κουμουνδούρου φέρνουν στην επιφάνεια την δήλωση αυτή, όπως επίσης και τους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί... «ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό». «Μετά το διορισμό του νέου αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να του ζητήσει να εξηγήσει άμεσα στο πανελλήνιο πώς ακριβώς συνέβαλε η Κομισιόν στην ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη διάσωση των συντάξεων», έλεγαν ήδη από χθες το βράδυ κύκλοι του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Ας το κάνει και τώρα ως πρωθυπουργός, που ομνύει στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Διχοστασία

Πάντως, πέραν της ανάδειξης της ανακολουθίας των δηλώσεων Μητσοτάκη πριν και μετά τις εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ «πατούν» σε ένα υπαρκτό πρόβλημα: σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η έντονη και απροσχημάτιστη αλλαγή γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη επί του θέματος έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία σε μερίδα στελεχών της ΝΔ, που δεν επιθυμούν να αφίσταται τόσο κατηγορηματικά το κόμμα τους από την προεκλογική ρητορική τους. Μάλιστα, ειδικά οι «σκληροπυρηνικοί» που είχαν εκτεθεί περισσότερο για την Συμφωνία των Πρεσπών ως «μακεδονομάχοι» δεν συνυπογράφουν την «γραμμή» Μητσοτάκη περί «πιστής τήρησης της Συμφωνίας», αλλά συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου πως η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες βέτο που έχει στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε., προκειμένου να «εκβιάσει» τους γείτονες να δεχθούν αλλαγές επί τα χείρω –για τους ίδιους- στις «Πρέσπες». Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν τί συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι τέτοιο απλώς... αποκλείεται, καθώς αν σε μία συγκυρία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επουλώσει τα τραύματα στη σχέση του με τους διεθνείς παράγοντες, η ΝΔ δείξει τάσεις αναθεωρητισμού της Συμφωνίας, τότε τα τραύματα θα βαθύνουν και η κυβέρνηση θα υποστεί ζημιά στο διεθνές προφίλ και στις συμμαχίες της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.