ΚΟΣΜΟΣ

Πιστός στις αποφάσεις του SPD ο υπουργός Οικονομικών

Σολτς: «Κομματική πειθαρχία αν αποχωρήσει το SPD από τον μεγάλο συνασπισμό»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε χθες πως θα τηρούσε την απόφαση των οργάνων του κόμματός του εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αποφαίνονταν αργότερα φέτος ότι είναι πλέον καιρός να εγκαταλείψουν τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το SPD, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, θα αναδείξει νέα ηγεσία στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο και θα επανεξετάσει τη στάση του ως προς τον συνασπισμό με τη δεξιά. Ο Σολτς συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποψηφίους για την ηγεσία της ιστορικής παράταξης της γερμανικής κεντροαριστεράς.

Ο υπουργός Οικονομικών ανήκει σε εκείνους στο κόμμα του που τάσσονται υπέρ της παραμονής στον συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που το SPD συμφώνησε μάλλον απρόθυμα να συγκροτηθεί μετά την οδυνηρή ήττα που γνώρισε στις εκλογές του 2017. Ωστόσο, μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, απαυδισμένη με την υποστήριξη των επιλογών της καγκελαρίου, ζητεί επίμονα το κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση και να ανασυνταχθεί.

«Θα γίνει μια αξιολόγηση», κατόπιν, «τον Δεκέμβριο, το κόμμα θα πάρει μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε» και «όλοι μας θα πρέπει να πειθαρχήσουμε σε αυτή την απόφαση, συμπεριλαμβανομένου και εμού», υπογράμμισε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Όταν πιέστηκε από τον παρουσιαστή να απαντήσει εάν θα εγκατέλειπε τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που οι σύνεδροι του SPD αποφάσιζαν πως είναι καιρός το κόμμα να αποχωρήσει από τον «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη Μέρκελ, ο Σολτς απάντησε: «Το SPD θα αποφασίσει ποιον δρόμο θα πάρουμε και αυτή η απόφαση θα ισχύσει για όλους μας».

Το SPD έχει μείνει χωρίς αρχηγό αφότου η Αντρέα Νάλες υπέβαλε την παραίτησή της τον Ιούνιο, μετά την βαριά ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.