ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς στους αρμόδιους υπουργούς

Στη Βουλή από το ΚΚΕ το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου σχολικών και δημόσιων κτιρίων

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, το ΚΚΕ επανέφερε στη Βουλή το θέμα του «Αντισεισμικού ελέγχου σχολικών και δημόσιων κτιρίων».

Την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων έκαναν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και η ανεπάρκεια του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ζητήματος, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα) που διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ.

Οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια κτίρια, από ένα σεισμό σχετικά μέτριας έντασης, αναδεικνύουν επίσης τον ανεπαρκή έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, την απόκρυψη ή υποβάθμιση των κτιριακών προβλημάτων που εντοπίζονται, αλλά και το χάος που έχει διαμορφωθεί από πριν με τον "Καλλικράτη" και τώρα με τον "Κλεισθένη", με τη μεταφορά της ευθύνης του ελέγχου των σχολείων στους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τους κ. Υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Σε πόσα σχολεία έγιναν έλεγχοι από την "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ" (ΚτΥπ), ανά Δήμο και αναλυτικά πόσα έχουν χαρακτηριστεί: Α (δηλ. χωρίς ζημιές), πόσα Β (δηλ. με επιφανειακές), πόσα Γ (δηλ. με μεγαλύτερες ζημιές που όμως μπορούν να επισκευαστούν σχετικά σύντομα, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να μεταστεγαστούν το μεσοδιάστημα) και πόσα Δ (δηλ. με εκτεταμένες ζημιές που απαιτούνται νέες μελέτες -στατικές κ.ά.- και βέβαια μεγαλύτερο χρόνος).
  • Σε πόσα και ποια άλλα δημόσια κτίρια έγιναν έλεγχοι από την ΚτΥπ (νοσοκομεία, δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.) και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν (κατ' αναλογία με τα σχολεία).

Επίσης ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

  • Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθείται μετά τους σεισμούς για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας;
  • Αν αληθεύει ότι σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία εντοπίστηκαν σοβαρές ζημιές, ποια είναι αυτά και τι είδους οι ζημιές (π.χ. ΚΑΤ) έχουν εντοπιστεί. Αν αληθεύει επίσης ότι οι εν λόγω ζημιές δεν οφείλονται στον τελευταίο σεισμό, αλλά σε κακή συντήρηση και κακές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν. Ποια είναι η κατάσταση σε άλλα δημόσια κτίρια όπως αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας;
  • Ποιος είναι αρμόδιος να κάνει τους μετασεισμικούς ελέγχους; Ποιος είναι αρμόδιος να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιους ελέγχους (δηλ. πολύ πιο ενδελεχείς και με ειδικά εργαλεία) όπου χρειάζεται ή ζητείται;
  • Ποιος είναι αρμόδιος για προσεισμικούς ελέγχους; Πώς προχωράνε αυτοί; Ποια είναι τα στοιχεία από αυτούς τους ελέγχους μέχρι σήμερα και σε ποια περίοδο αφορούν;
  • Ποια είναι η εκτίμηση για τους λόγους που έγιναν αυτές οι ζημιές σε ένα σχετικά μέτριο σεισμό όπως αυτός της 19ης Ιουλίου. (Π.χ. οφείλονται στην παλαιότητα των κτιρίων, σε κακές ή καθόλου επισκευές ζημιών από προηγούμενους σεισμούς όπως του 1999 ή σε άλλους λόγους;).
  • Τι εικόνα έχετε για τις 100 εκθέσεις με ζημιές σε ισάριθμα σχολεία, που όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων στην ΚτΥπ στάλθηκαν μετά τους μετασεισμούς ελέγχους του 1999 στους Δήμους και από τότε κανένας δεν γνωρίζει αν και ποιες επισκευές έγιναν. Ποιος κρατικός φορέας και μέσω ποιας διαδικασίας ελέγχει και επιβλέπει αν οι Δήμοι κάνουν τις απαιτούμενες επισκευές και αν τις κάνουν σωστά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.