ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους από όλα τα κόμματα του κεντρώου και αριστερού χώρου

Στην Ιταλία για «προοδευτικές» επαφές ο Τσίπρας

Τις διεθνείς επαφές του συνεχίζει να καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας, μετέχοντας ενεργά στις πανευρωπαϊκές διεργασίες για τη συγκρότηση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Εξάλλου, αυτή ήταν και η βασική πλατφόρμα που παρουσίασε ο τέως πρωθυπουργός πριν δύο εβδομάδες στην λίμνη του Κόμο, στο φόρουμ Ambrosetti, ενώ αυτή τη στρατηγική στόχευση υπηρετεί και στο εσωτερικό της χώρας, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο τραπέζι του διαλόγου.

«Πολύχρωμες» επαφές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα, έχοντας κανονίσει ένα 48ωρο πολλών επαφών με στελέχη από τουλάχιστον... τρία κόμματα, αλλά και ανένταχτους της Αριστεράς. Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει στα «γεννητούρια» της πρωτοβουλίας «Άρθρο 1», που έχει ως στόχο τον συντονισμό προοδευτικών, αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς του Ματέο Σαλβίνι. Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως πρωθυπουργός είναι κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ της πρωτοβουλίας «Articolo Uno». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος σχηματισμός στηρίζει και μετέχει στην νέα κυβέρνηση και αποτελεί προϊόν δυναμικών διεργασιών στον κεντρώο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την ομιλία του στο Φεστιβάλ, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με αξιωματούχους από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων, την Ιταλική Αριστερά και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ μένει να φανεί αν θα έχει ραντεβού και με τον παλιό φίλο του -από τότε που αμφότεροι αποτελούσαν τους δύο νεότερους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη- Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, το Φεστιβάλ του «Άρθρου 1» διεξάγεται «σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana)», όπως τονίζουν οι εν λόγω παράγοντες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προαναγγέλλουν πως «στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του απόψε, σε συνεδρία με τίτλο “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός «θα μεταφέρει την εμπειρία από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη».

Καλωσόρισμα

Σημειωτέον ότι για την «ακτινοβολία» του Αλέξη Τσίπρα εκτός συνόρων παίζει ρόλο και το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς η Κουμουνδούρου αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς πανευρωπαϊκά και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου –κάτι που επισήμανε χθες, μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», ο βουλευτής του «Άρθρου 1», Αρτούρο Σκότο, ο οποίος απόψε θα καθίσει στην ίδια στρογγυλή τράπεζα με τον Αλέξη Τσίπρα για την περίφημη συζήτηση στο Φεστιβάλ της πρωτοβουλίας. «Διώξαμε τον Σαλβίνι και αντιμετωπίζουμε την πρόκληση μιας νέας κυβέρνησης και δημιουργίας μιας νέας πλουραλιστικής Αριστεράς. Ο Ρέντσι παίζει πόκερ, αλλά εμείς πρέπει να απευθυνθούμε, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, στη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση ώστε να κερδίσουμε τον Σαλβίνι και στις κάλπες», τόνισε συγκεκριμένα ο Αρτούρο Σκότο, αναγνωρίζοντας την πολιτική εμβέλεια του Έλληνα τέως πρωθυπουργού και καλωσορίζοντάς τον στη συζήτηση που θα έχουν οι δυο τους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που διοργανώνει το «Άρθρο 1» και το «Κίνημα Προοδευτικών Δημοκρατών» των Μπερσάνι, Ντ’ Αλέμα και Σπεράντσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.