ΚΟΣΜΟΣ

Στη σκιά της κλιμάκωσης της επιθετικότητας σε βάρος της Παλαιστίνης

Στις κάλπες σήμερα οι Ισραηλινοί, «παίζεται» το μέλλον του Νετανιάχου

Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που προμηνύονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου. Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν (Μπλε Λευκό), το νέο κεντρώο κόμμα με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, ο οποίος δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Οι εκλογές διεξάγονται έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών» και όπως είναι φυσικό, το ζήτημα απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου «έπαιξε το χαρτί» του Παλαιστινιακού, κλιμακώνοντας το τελευταίο διάστημα την εμπρηστική ρητορική και πρακτική του με στόχο την αύξηση της κατοχής Παλαιστινιακής γης, αφενός εγκρίνοντας τη νομιμοποίηση του εβραϊκού εποικισμού «Μεβούτ Γιεριχό» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και αφετέρου δηλώνοντας πως θα προσαρτήσει το 30% της Δυτικής Οχθης σε περίπτωση εκλογής του, ενώ στο στόχαστρό του βρίσκονται το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.