Neo

Τα ανοίγματα του Μπακογιάννη σε Κέντρο και Αριστερά

Το matrix24.gr έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο πρώτος δήμος της χώρας θα παραχωρήσει τιμής ένεκεν τάφο στο Α’ Νεκροταφείο για την ταφή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Λιβάνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το γραφείο του δημάρχου, «ο εκλιπών επί πολλές δεκαετίες διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας, ίδρυσε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, ενώ έφηβος ακόμη καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς κατακτητές».

Πάντως, πέραν της αδιαμφισβήτητης προσφοράς του Αντώνη Λιβάνη στα δημόσια πράγματα, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έκανε τίποτα παραπάνω απ’ όσα κάνει τα τελευταία χρόνια: δηλαδή, διαρκή ανοίγματα στον χώρο του Κέντρου και στην Αριστερά, ώστε να οικοδομεί ένα προφίλ διακομματικό – ίσως και υπερκομματικό. Εξάλλου, ποιος μπορεί να ξεχάσει το... μείζον εσωκομματικό θέμα που είχε δημιουργηθεί όταν, ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, είχε εξάρει την μνήμη του «καπετάν Ερμή» Βασίλη Πριόβολου, στενού συνεργάτη του Άρη Βελουχιώτη, όταν είχε πεθάνει, σε βαθιά γεράματα.

Και αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Μπακογιάννης δημιουργούσε... εσωκομματικά θέματα για τα «ανοίγματά» του. Η πρώτη ήταν όταν, από τις ιστορικές Κορυσχάδες, όπου συγκροτήθηκε η «κυβέρνηση του βουνού», ο Μπακογιάννης είχε δηλώσει ότι θα δώσει αγώνα «της μνήμης ενάντια στην λήθη», προχωρώντας και ένα βήμα παραπάνω: να επισημάνει ότι η εθνική συνέλευση των Κορυσχάτων το 1944 «δείχνει άλλο δρόμο από το εμείς και το εσείς».

Τέλος πάντων, αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Ωστόσο, η στρατηγική οικοδόμησης συναινετικού προφίλ ούτε περασμένη είναι, ούτε ξεχασμένη. Αντιθέτως, είναι στρατηγική... βάθους, δια πάσαν χρήσιν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.