ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τακτικισμοί για αναθεώρηση-εκλογικό νόμο στην σκακιέρα της Βουλής

Πεδίο τακτικισμών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου αναμένεται να αποτελέσει η Βουλή το επόμενο διάστημα, καθώς η επανεκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, σε συνδυασμό με την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει νέο εκλογικό νόμο και νέο πλαίσιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αναμένεται να οδηγήσει στην αναδιάταξη των πολιτικών και κοινοβουλευτικών μπλοκ.

Η άνετη πλειοψηφία που έχει κατακτήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με το ότι πολλά σημαντικά άρθρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος χρειάζονται απλή πλειοψηφία για να αλλάξουν, καθιστά τον πρωθυπουργό κυρίαρχο στην συζήτηση επί των θεσμικών αλλαγών που αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να ρίξουν λευκή πετσέτα, αλλά θα επιχειρήσουν στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που έρχονται να πετύχουν ό,τι πέτυχαν το καλοκαίρι στα πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή: δηλαδή, να διαμορφώσουν συνθήκες πολιτικής απομόνωσης της συμπολίτευσης.

Σενάρια

Η σεναριολογία, εξάλλου, σχετικά με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τις επιχειρούμενες αλλαγές καλά κρατεί ήδη από την... επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς το άθροισμα των βουλευτών μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που φτάνει ακριβώς τους 180, δίνει τροφή για... πλείστα όσα σενάρια. Το βασικότερο εξ αυτών ήταν το περίφημο «συνταγματικό bypass» και ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν κατάφερνε να βρεθεί σε συνεννόηση με την Φώφη Γεννηματά, να προχωρεί σε αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, μειώνοντας στις 180 ψήφους την ελάχιστη πλειοψηφία που απαιτείται για να ισχύσει ένας εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Αν υπήρχε τέτοια συνεννόηση μεταξύ του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη τότε τα δύο κόμματα θα μπορούσαν, με 180 βουλευτές να αλλάξουν τον εν λόγω άρθρο στο Σύνταγμα και αμέσως μετά, με τον ίδιο αριθμό βουλευτών, να κυρώσουν στην Βουλή έναν κοινά συμφωνημένο εκλογικό νόμο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, ήδη από προχθές, από βήματος της ΔΕΘ, απάντησε αρνητικά σε ένα τέτοιο σενάριο – βλέποντας προφανώς είτε την απροθυμία της Φώφης Γεννηματά, είτε την ενδεχόμενη αδυναμία της να «αναγκάσει» όλη την Κοινοβουλευτική της Ομάδα να την ακολουθήσει σε μία τέτοια ενδεχόμενη απόφαση.

Συν τοις άλλοις, ακόμη και για την αλλαγή του ίδιου του εκλογικού νόμου, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι... δεν βιάζεται να συναινέσει με τις προτάσεις της ΝΔ, καθώς δεν έχει και κανένα νόημα –πάλι δε θα υπάρχουν οι 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές η απλή αναλογική. Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, ουσιαστικά επιχείρησε προχθές, από την Θεσσαλονίκη, να ασκήσει πίεση στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, προεξοφλώντας ότι εκλογές με απλή αναλογική ισοδυναμούν με διπλές εκλογές.

Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά απάντησε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το ίδιο βήμα –ήτοι, από το Βελλίδειο- καλώντας τον να γνωρίζει ότι «τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι». Με τον τρόπο αυτό, η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά κατέστησε σαφή τον σχεδιασμό της να συνεχίσει να αποτελεί «ρυθμιστή» του πολιτικού σκηνικού, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί αν περάσει ένα νέο, έντονα πλειοψηφικό σύστημα εκλογικού νόμου.

Σχέδιο απομόνωσης

Αυτή η φράση της Φώφης Γεννηματά δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από την Κουμουνδούρου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση προφανώς και αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις ούτε στον εκλογικό νόμο ούτε σε μείζονα άρθρα της Συνταγματικής αναθεώρησης, αφού αυτά έχουν παραπεμφθεί από την προηγούμενη Βουλή με 180 ψήφους και, άρα, τώρα χρειάζονται μόλις 151. Ωστόσο, με τα δεδομένα κοινοβουλευτικά μαθηματικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές που να αφορούν την ψήφο των αποδήμων, ενώ ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεδιπλώσει τακτική απομόνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί απολύτως με την προοπτική να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μόλις 151 ψήφους, καθώς τότε δε θα απολαμβάνει την ευρύτερη πολιτική αναγνώριση και αποδοχή που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον αρχηγό του κράτους. Την άποψη αυτή, άλλωστε, επανέλαβε χθες και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra. Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι εφικτό να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία απομονωμένη στη Βουλή, καθώς και το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί με την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα με 151 ψήφους. Βεβαίως, η συνεννόηση μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι εύκολη, καθώς τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα: συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ προτείνει παράταση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά έναν χρόνο ώσπου να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ευρύτερης συναίνεσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εκλογή από τον λαό, αν αποβούν άκαρπες οι επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης συντονιστούν ως προς την αντίδρασή τους για την κυβέρνηση, τότε στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα έχει υποστεί ένα πρώτο πολιτικό πλήγμα, καθώς θα έχει φανεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ευρύτερες συναινέσεις, παρά προχωρά στην υπονόμευση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, προωθώντας έναν τρόπο εκλογής που θα τού δίνει την ευκαιρία να «στέλνει» στην Ηρώδου Αττικού έναν «στενό» κομματικό υποψήφιο...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.