ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη σκιά της προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου...

Τετ α τετ Μητσοτάκη με αρχηγούς για συναίνεση και ψήφο αποδήμων

Γύρο συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μόνο δεδομένο είναι πως αυτές οι συναντήσεις θα κρίνουν πολλά.

Επισήμως, ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, αλλά και να συζητήσει μαζί τους τα σχέδιά του για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ανεπισήμως, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει, όπως λένε συνομιλητές του, να θέσει στους αρχηγούς όλα τα θέματα της επικαιρότητας, που ξεκινούν από την υπόθεση Novartis και φτάνουν ως την συνταγματική αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο, αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βαριά σκιά

Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι μετά την διαφαινόμενη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να δρομολογήσει μία «κανονική» «ανακριτική» λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η πρόθεση Μητσοτάκη για συναίνεση και συνεννόηση φαίνεται εξαρχής ναρκοθετημένη. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταγγείλει τη «σκευωρία» που στήνει η κυβέρνηση και έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην διανοηθούν να αφήσουν «ακάλυπτο» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ήδη, καθημερινά, η Κουμουνδούρου «πυροβολεί» την κυβέρνηση και τής χρεώνει προσπάθεια αποπροσανατολισμού «από το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι το πάρτι των φαρμακευτικών εταιρειών με τα χρήματα του ελληνικού λαού», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Συμμαχίες και μπλοκ

Ως εκ τούτου, με δεδομένη και την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, όλα δείχνουν πως το ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη είναι εξαρχής ναρκοθετημένο. Εξάλλου, όπως παρατηρούν και στελέχη της Κουμουνδούρου, «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε συναίνεση και ουσιαστική συζήτηση, τότε δε θα κατήγγελλε τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας με αποδήμους στην Αστόρια». Ωστόσο, το θέμα είναι τί θα βγει από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Προκειμένου να «περάσει» η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και, ως εκ τούτου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πουν «όχι», διαθέτοντας 101 βουλευτές, τότε Κουμουνδούρου και Περισσός αρκούν προκειμένου να μπλοκάρουν τα σχέδια Μητσοτάκη.

Ως εκ τούτου, κάθε ραντεβού του πρωθυπουργού με τον καθένα πολιτικό αρχηγό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους τελικούς πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν σε κάθε θέμα: ως εκ τούτου, είναι κομβικής σημασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερευνήσει αν μπορεί να «τα βρει» με τη Φώφη Γεννηματά στον εκλογικό νόμο. Εξάλλου, αν οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα είναι πιο εύκολο για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να συναινέσει και σε αλλαγή του αντίστοιχου άρθρου του Συντάγματος ως προς την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, το άθροισμα των 180 ψήφων που διαθέτουν το Κίνημα Αλλαγής και η ΝΔ φτάνουν για να αλλάξουν το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και άρα, να υπάρξει «συνταγματικό bypass» στην πρόβλεψη ότι απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές ένας εκλογικός νόμος. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μειώσουν την ενισχυμένη πλειοψηφία από τις 200 στις 180 ψήφους, ώστε στη συνέχεια, πάλι οι δυο τους, να ψηφίσουν και το νέο εκλογικό σύστημα, διασφαλίζοντας ότι η απλή αναλογική δε θα εφαρμοστεί ποτέ.

Πολιτική αυτοκτονία

Βεβαίως, όσο κι αν αυτές είναι οι πραγματικές επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εν λόγω αποφάσεις δεν είναι καθόλου εύκολες για τη Φώφη Γεννηματά. Αν, δηλαδή, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ συναινέσει σε «συνταγματικό bypass» και συνδιαμορφώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν νέο εκλογικό νόμο, τότε θα έχει ακυρώσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και θα έχει δείξει στην κοινωνία ότι... στα δύσκολα στηρίζει τον πρωθυπουργό να εμπεδώσει την πολιτική του κυριαρχία. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συσχετισμούς στον χώρο του Κέντρου, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.