ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, NOVARTIS ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΑΛ...

Με την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής ολοκληρώνεται το "δεκαήμερο πολιτικό διάλειμμα της Θεσσαλονίκης", όπως χαρακτηρίζει εύστοχα τη ΔΕΘ σημαντικός πολιτικός (και πολιτειακός κατά το παρελθόν) παράγων. Οι εξαγγελίες, τα σχόλια, η κριτική, οι υποσχέσεις και από τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα περίσσεψαν, αλλά, ως είθισται, η ζωή των πολιτών δεν άλλαξε. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι επειδή η ΔΕΘ γίνεται δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η ...μετρομαχία των δύο αρχηγών δεν οδηγεί και σε μεγάλες φορτίσεις. Οι εκατέρωθεν θέσεις είναι γνωστές, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο στάδιο προσαρμογής για τα νέα τους καθήκοντα. Η πρώτη για να κυβερνήσει και ο δεύτερος για να αντιπολιτευθεί. Η ουσιαστική αντιπαράθεση θα αρχίσει τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Η μητέρα όλων των μαχών είναι σίγουρα η οικονομία, όμως υπάρχουν άλλα τέσσερα πεδία στα οποία, τους επόμενους έξι μήνες, οι κομματικοί διαξιφισμοί θα χρωματίσουν έντονα το πολιτικό σύστημα και ευρύτερα το δημόσιο βίο. Και στο παρασκήνιο Μαξίμου και Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις τέσσερις δοκιμασίες που εν πολλοίς θα σφραγίσουν όχι μόνον αυτή, αλλά ενδεχομένως και την επόμενη τετραετία διακυβέρνησης.

Το πρώτο, χωρίς καμμία αμφιβολία είναι το σκάνδαλο Novartis. Η κυβερνητική αλλαγή αντέστρεψε και τους ρόλους. Πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι κύριοι Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας και όχι οι Σαμαράς, Βενιζέλος και οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι. Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην επιθυμεί, όπως είπε "να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών", όμως είναι σίγουρο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα συστήσει εξεταστική και πιθανώς και προανακριτική επιτροπή για τα πρόσωπα που ανέφερε στους ανακριτές Ζαχαρή και Σοφουλάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεση που έδωσε ως μάρτυρας για την Novartis. Βεβαίως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι ο Κυριάκος δεν θα (πρέπει να) επαναλάβει, με τον Αλέξη Τσίπρα, το λάθος του αείμνηστου πατέρα του, ο οποίος το 1989 είχε παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου σε Ειδικό Δικαστήριο με ολέθρια πολιτικά αποτελέσματα για τον ίδιον και τη Νέα Δημοκρατία. Για τον "Ρασπούτιν" Παπαγγελόπουλο εκτιμούν ότι θα ταλαιπωρηθεί επί μακρόν αφού Σαμαράς, Βενιζέλος και λοιποί δεν θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί καθώς, όπως λένε, σε περίπτωση που δεν αποδειχθεί και νομικά η "σκευωρία" εις βάρος τους θα τον "κυνηγήσουν" αστικά, διεκδικώντας μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις.

Στην Κουμουνδούρου δεν εμφανίζονται να ανησυχούν και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι "ο Μητσοτάκης δεν θα μας κάνει ένα τόσο μεγάλο πολιτικό δώρο, να παραπέμψει τον Τσίπρα. Αν μετά το "βρώμικο '89" έχουμε και "βρώμικο '19" τότε η δεξιά θα αποδειχθεί αδιόρθωτη και θα πάθει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη ότι έπαθε και από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα πριν τριάντα χρόνια". Η πιθανότητα παραπομπής του Παπαγγελόπουλου δεν φαίνεται να απασχολεί και ιδιαίτερα τους βουλευτές και τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθώς δεν θεωρούν τον "Ρασπούτιν" δικό τους, αλλά καραμανλικό και κατά συνέπεια αυτός που θα ενοχληθεί περισσότερο, λένε, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που τον είχε διορίσει αρχηγό στην Κ.Υ.Π. Επίσης, "σε περίπτωση δίωξης του Μίμη περισσότερο θα στεναχωρηθεί ο Προκόπης παρά ο Αλέξης", υποστηρίζει εξ απορρήτων του τέως πρωθυπουργού αφού ο τέως αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, η αλήθεια είναι ότι είναι φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο λένε ότι τους τελευταίους 18 μήνες ο Παπαγγελόπουλος είχε σταματήσει τις κατ' ιδίαν επαφές με τον Πρόεδρο, ενώ ακόμη και τα τηλεφωνήματα ήταν ολοένα και λιγότερα. Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα ήθελαν να υπάρξει σύγκρουση για τη Novartis γιατί έτσι βουλευτές, στελέχη και οπαδοί θα συσπειρωθούν περί τον Τσίπρα, ενώ θα περιοριστούν και οι διαμαρτυρίες εκείνων (μεταξύ των οποίων και υπουργοί, όχι μόνον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) που από την αρχή είχαν διαφωνήσει με το χειρισμό, τους υψηλούς τόνους και τη συμπερίληψη των Σαμαρά, Βενιζέλου και Πικραμμένου στον κατάλογο των κατηγορουμένων.

Το ενδιαφέρον με τη Novartis είναι ότι οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν το κομματικό σύστημα σε πόλωση και διχαστικές καταστάσεις κάτι που οπωσδήποτε δεν ευνοεί την συναίνεση που λέγεται ότι επιθυμεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να διαχειριστεί τα επόμενα τρία μεγάλα θέματα (συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) που θα κυριαρχήσουν το επόμενο εξάμηνο στην πολιτική ζωή. Και όχι μόνον δεν την ευνοεί, αλλά και ενισχύει τις ακραίες πτέρυγες στα δύο κόμματα που επιδιώκουν άμα και επενδύουν στη σύγκρουση δεξιάς-αριστεράς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν τη γνώμη ότι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis σε συνδυασμό με την αποδοχή, εκ μέρους της κυβερνήσεως, της Συμφωνίας ων Πρεσπών μπορεί να οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει, για λόγους κομματικών ισορροπιών κάποιον "σκληρό δεξιό" για την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι κάποιον μετριοπαθή από το χώρο της Κέντροαριστεράς που θα τον βοηθήσει να αλώσει έτι περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Πάντως, η δυσφορία του πρώην πρωθυπουργού για τον τρόπο με τον οποίον το Μαξίμου χειρίστηκε το θέμα του επιτρόπου και της αντιπροεδρίας στην Κομισιόν θα μπορούσε, λένε, να ξεπεραστεί εάν η ΝΔ τον υποδείκνυε για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία Σαμαρά Μητσοτάκη για την Προεδρία της ΝΔ, αλλά επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν τους δύο άνδρες να έχουν συζητήσει το θέμα μετά το ναυάγιο για την Κομισιόν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δύσκολα θα το κάνει μέχρι το τέλος του έτους. Εξάλλου, "μέχρι τον Μάρτιο, που θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος έχουμε άφθονο χρόνο για να αποφασίσουμε αν θα παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος ή θα επιλεγεί κάποιος άλλος", λένε. Και προσθέτουν ότι ο επιπλέον λόγος που ο Κυριάκος δεν το συζητά και δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο -κι αν το έχει κάνει δεν το έχει εκμυστηρευθεί- είναι ότι στην πολιτική παίζουν σημαντικό ρόλο η συγκυρία και οι συνθήκες που θα επικρατούν τον Φεβρουάριο, κάτι που από τώρα δεν μπορεί να τα γνωρίζει.

Ορισμένοι πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά βάθος ο Μητσοτάκης θα ήθελε επί κυβερνήσεώς του να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ελλάδα, όμως άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του διατείνονται ότι τα ονόματα που έχουν, κατά καιρούς, ακουστεί (Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου) συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες. Η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη αν και η στάση που κράτησε ο ΠτΔ στο θέμα της ηγεσίας της δικαιοσύνης έχει εκτιμηθεί, λένε, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Βεβαίως, το γεγονός ότι την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου την έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει αριθμητική άνεση κινήσεων στον πρωθυπουργό προκειμένου να ξεπεράσει τα πιθανά εμπόδια που θα του έθεταν -ενδεχομένως και βέτο- όσοι βουλευτές της ΝΔ δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο. Επίσης, άνεση κινήσεων, και μάλιστα μεγάλη, του δίνει και το γεγονός ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορεί να εκλεγεί με 151 βουλευτές. Ο Μητσοτάκης θα ήθελε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, η διάταξη για την εκλογή ΠτΔ να ψηφιστεί, αν όχι και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με 180 βουλευτές. Κάτι μάλλον δύσκολο. Η υπερψήφιση όμως της διάταξης, έστω και από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του λύνει τα χέρια, για να διορίσει ουσιαστικά ο ίδιος -αν το θελήσει ή αναγκαστεί- Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ενδεχομένως να το κάνει. Άλλωστε και ο πατέρας του Κώστας Μητσοτάκης το 1990 εξέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή Πρόεδρο με 151 ψήφους, αποκλειστικά γαλάζιους. Επιπροσθέτως, η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις κάλπες του προσφέρει μια καθαρή τετραετία διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας θα επιθυμούσε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι προϊόν συναίνεσης. Αν είναι ο Παυλόπουλος, είναι υποχρεωμένος να τον ψηφίσει αφού είναι και δική του πρόταση. Άλλη υποψηφιότητα δύσκολα θα υπερψηφίσει η Κουμουνδούρου. Ούτε και του Κώστα Καραμανλή. Και ο λόγος είναι ότι θέλει να βρεθεί στην ίδια όχθη του ποταμιού με τη Χαριλάου Τρικούπη. Την υποψηφιότητα Καραμανλή ούτε να την ακούσουν δεν θέλουν στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Περιπτώσεις όπως αυτές του Μιχάλη Σταθόπουλου και του Νίκου Αλιβιζάτου αντιμετωπίζονται με θετική διάθεση από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, όπως και οποιαδήποτε άλλη σοβαρή υποψηφιότητα που θα προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και στην οποίαν θα μπορούν μαζί με το ΚΙΝΑΛ να εμφανιστούν ως "η προοδευτική απάντηση στον δεξιά αντίληψη για μονοκομματικό κράτος". Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου η συνταγματική αναθεώρηση και η προεδρική εκλογή αντιμετωπίζονται ως πρόβες συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου ο χώρος της ευρύτερης κεντροαριστεράς να αναδιοργανωθεί σε κυβερνητική βάση και σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Εκεί όμως που ελπίζουν περισσότερο είναι στον εκλογικό νόμο. Εκεί περιμένει η Κουμουνδούρου να δει αν το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει στην πρόταση που είχαν καταθέσει το 2015 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για καθιέρωση της απλής αναλογικής ή θα συμπαραταχθεί με τη ΝΔ για να καταργηθεί. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα το επιχειρήσει, όχι άμεσα ούτε όμως και προς το τέλος της τετραετίας, όπως ήταν ο αρχικός του σχεδιασμός -πριν γίνουν οι εκλογές και λάβει ποσοστό που να αγγίζει το 40%. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και εντός του 2019 θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα συζητηθεί ξεχωριστά από τον εκλογικό νόμο ώστε να μπορούν τα άλλα κόμματα, αν θέλουν, να το ψηφίσουν. Επίσης, είναι σίγουρο ότι, παρά τα όσα λένε ορισμένοι συνταγματολόγοι και πολιτικοί, ο Κυριάκος δεν προτίθεται να συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα το άρθρο 54 που απαιτεί 200 ψήφους προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να έχει άμεση εφαρμογή. Πράγματι, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε -παρότι οι γνώμες των συνταγματολόγων διίστανται- με τη συνδρομή της Γεννηματά (158 + 22 = 180 ψήφοι), να μειώσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία από 200 σε 180 βουλευτές, ώστε, αμέσως μετά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να προχωρήσουν στην αλλαγή και του εκλογικού νόμου. Όμως δεν θα το κάνει.

Όντως, μπορεί διά της πλαγίας, όπως του εισηγήθηκε πρώτος ο Νίκος Αλιβιζάτος (και τον πιέζουν και πολλοί άλλοι στο κόμμα του να το κάνει) να αποφύγει τις "διπλές" εκλογές το 2023 και να ενταφιάσει από σήμερα την απλή αναλογική, η απόφασή του όμως, όπως τη διατύπωσε ευκρινώς και στη ΔΕΘ, είναι να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της διπλής κάλπης για να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του. Οι επόμενες εκλογές σχεδιάζεται να είναι μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και ο Τσίπρας έτσι και ο Μητσοτάκης έχουν επιλέξει να συνθλίψουν το ΚΙΝΑΛ. Η εκτίμηση που υπάρχει στα επιτελεία και των δύο αρχηγών είναι ότι στις επόμενες κάλπες ο δικομματισμός μπορεί να φτάσει σε ποσοστά που είχαμε πριν το 2009. Δεν αποκλείουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν, και οι δύο, στην περιοχή του 40%, με τη διαφορά του ενός από τον άλλο στις τρεις μονάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στόχος των Μητσοτάκη και Τσίπρα, μέσα και από το δίλλημα της απλής αναλογικής, είναι το ΚΙΝΑΛ να εξαερωθεί και οι οπαδοί του να μοιραστούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα, με τη μερίδα του λέοντος να την παίρνει, στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ήταν η ΝΔ που πήρε τον Ιούλιο το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων που παλαιότερα προτιμούσαν το ΠΑΣΟΚ. Επειδή οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με απλή αναλογική ο στόχος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρωτιά. Αυτό εξάλλου θα είναι και το εκλογικό δίλλημα. Αν θα υπάρξει δηλαδή σταθερή κυβέρνηση ή ακυβερνησία αφού κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος δεν θα μπορεί να σχηματισθεί. Η ΝΔ θα κατηγορεί τον Τσίπρα ότι θέλει το χάος της ακυβερνησίας και θα καλεί τους νουνεχείς ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ να συμπαραταχθούν μαζί της. Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς να του δώσουν την πρωτιά προκειμένου, αμέσως μετά, να σχηματισθεί μια νέα μεγάλη κυβερνητική πλειοψηφία. Κατά κάποιο τρόπο ο εκλογικός δείπνος Μητσοτάκη και Τσίπρα θα έχει μενού το ΚΙΝΑΛ.

Ο εκλογικός νόμος στον οποίον έχει καταλήξει ο Μητσοτάκης και ο οποίος, αφού δεν προβλέπεται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, θα εφαρμοστεί στη δεύτερη εκλογή του 2023 είναι παρόμοιος με τον υφιστάμενο. Θα έχει μπόνους, αλλά θα είναι κλιμακωτό. Αν το πρώτο κόμμα λάβει 20% θα πάρει μπόνους 20 έδρες, αν πάρει 30% το μπόνους θα είναι 30 και ούτω καθ' εξής. Όσο μεγαλώνει το εκλογικό ποσοστό τόσο θα αυξάνεται το μπόνους το εδρών. Στόχος είναι το πρώτο κόμμα να μπορεί να έχει αυτοδυναμία αν λάβει υψηλό ποσοστό, αλλά όχι και να λαμβάνει 50 έδρες, όπως συμβαίνει τώρα, και να μην εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Το μπόνους θα είναι υποβοηθητικά για την κατάχτηση της αυτοδυναμίας και όχι για να αυξήσει απλώς το πρώτο κόμμα τις έδρες του. Στη συζήτηση που είχε με τους συνεργάτες του ο Μητσοτάκης απέρριψε το γερμανικό σύστημα, που προβλέπει οι μισοί βουλευτές να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι άλλοι μισοί με κομματική λίστα...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μανος 15:26 17/09/2019

    Γιωργο, τι γνωμη να εκφερεις ότι το αρθρο απ’οτι εγω καταλαβα (αν καταλαβα σωστα), εκτος των επιδιώξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, λιγο πολύ θεωρει ο αρθρογραφος δεδομενη την διαλυση του ΚΙΝΑΛ?? Αν είναι ετσι, τι κουραζομαστε από τωρα αφου το 2023 στις εκλογες θα κατεβει ο Μητσοτακης, ο Τσιπρας και το δυδυμο Βαρουφακη-Βελλοπουλου (Τα 2 Β δηλαδη) ??? Γιατι να σπαταλάμε φαια ουσια για να αναλύσουμε την
    προδιαφεγραμμενη πορεια του ΚΙΝΑΛ?? Ας απαντησει η Φωφη σε αυτή την προοπτικη.

  2. Δεν ξέρω τι λέτε οι άλλοι αναγνώστες εγώ όμως θεωρώ ότι είναι τύχη που έχουμε τα αρθρα του Φελεκη και μαθαίνουμε επακριβώς πως έχουν τα πράγματα. Και είναι πάντα έγκυρα τα όσα γράφει αφού μετά τα γράφουν και οι άλλοι δημοσιογράφοι

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.