ΚΟΣΜΟΣ

Για ψευδή έγγραφα και κακή πλαστογράφηση κάνει λόγο ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Καταγγέλλει προετοιμασία επίθεσης από την Κολομβία

Νέα όξυνση στις τεταμένες σχέσεις Κολομβίας και Βενεζουέλας προκαλεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του κολομβιάνικου περιοδικού «Σεμάνα», που εμφανίζει τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, να δίνει εντολή στο στρατό να προστατεύει τους «κόκκινους ένοπλους», όπως κατονομάζονται οι Ένοπλες Επανασταστικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC-EP), που επανασυστάθηκαν πρόσφατα, και ο Επαναστατικός Απελευθερωτικός Στρατό (ELN), αντάρτικα κινήματα που υποτίθεται πως έχουν βρει καταφύγιο στη Βενεζουέλα.

Αυτές οι «αποκαλύψεις», που φέρονται να περιλαμβάνονται σε έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού της Βενεζουέλας, ταυτίζονται με τις πρόσφατες κατηγορίες της κολομβιανής κυβέρνησης και της πραξικοπηματικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι οι «αποκαλύψεις» αυτές είναι ψευδείς ειδήσεις και ότι χρησιμοποιείται ένα πραγματικό έγγραφο του στρατού, που αφορά μέτρα συμβολής για την αντιμετώπιση της τροφοδοσίας παραμεθόριων περιοχών με τρόφιμα και το οποίο παραποιήθηκε και πλαστογραφήθηκε, για να προστεθεί η δήθεν «εντολή» του Προέδρου Μαδούρο. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την κακή πλαστογράφηση: Λεπτομέρειες όπως σφραγίδες, αριθμοί πρωτοκόλλου, αλλά και ορολογία όπως «κόκκινοι ένοπλοι», που χρησιμοποιούνταν πριν από τον Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Ταυτόχρονα, ο Ροντρίγκες, όπως και ο Μαδούρο στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση της Κολομβίας, για να διεισδύσει στο στρατό της Βενεζουέλας, στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Γίνεται αναφορά για 42 προσπάθειες προσέγγισης αξιωματικών της Αεροπορίας, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί πλήγμα στην αεράμυνα της χώρας.

Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία για την προετοιμασία που κάνει η κυβέρνηση της Κολομβίας και με την εκπαίδευση ένοπλων ομάδων για να επιτεθεί στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, αξιοποιώντας και το πρόσχημα της «προστασίας τρομοκρατών». Με βάση αυτές τις απειλές, κατέληξε, πραγματοποιούνται στα σύνορα των 2.200 χιλιομέτρων οι στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας, που θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτέμβρη.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα με όλα τα διπλωματικά μέσα, στον ΟΗΕ, στο Κίνημα Αδεσμεύτων και αλλού, θα καταγγείλει αυτήν την επιθετική πολιτική της Κολομβίας και κάλεσε τον κολομβιανό λαό να αντισταθεί στα «τύμπανα του πολέμου» που χτυπάει η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.