ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ του Ιράν

Ζαρίφ: «Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία αναπαράγουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς»

Το Ιράν απέρριψε την κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με την οποία το κατηγόρησαν για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τους κατηγόρησε ότι «αναπαράγουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς».

Εξάλλου απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας με τους παγκόσμιους ηγέτες, επισημαίνοντας ότι οι τρεις Ευρωπαίοι εταίροι του Ιράν «απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.

Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter: «Λύση σε αυτή την ανεπάρκεια: να βρουν τη δύναμη να χαράξουν ένα ανεξάρτητο δρόμο, όχι να αναπαράγουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς και τα αιτήματα που αντιβαίνουν στη διεθνή συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Καμία νέα συμφωνία προτού συμμορφωθούν με την τρέχουσα»

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία με κοινή ανακοίνωσή τους επέρριψαν χθες Δευτέρα ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσαν την Τεχεράνη να δεχτεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

«Ήρθε η ώρα να δεχτεί το Ιράν ένα μακροπρόθεσμο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, που θα περιλαμβάνει τα πυραυλικά προγράμματά του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τη στρατηγική τους απέναντι στο Ιράν.

«Είναι σαφές για εμάς ότι ο Ιράν φέρει ευθύνη για την επίθεση (στη Σαουδική Αραβία). Δεν υπάρχει καμία άλλη ευλογοφανής εξήγηση», προστίθεται στο κείμενο.

Ωστόσο οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη «σταθερή δέσμευσή τους» στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αργότερα ο Τζόνσον ζήτησε να συναφθεί νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία θα διαπραγματευθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν η συμφωνία ήταν κακή, και είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ότι είχε πάρα πολλά ελαττώματα, ας συνάψουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε αμερικανικά μέσα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να καταλήξει σε καλύτερη συμφωνία και ένας άνθρωπος που γνωρίζει πώς να πείσει έναν σκληρό εταίρο όπως το Ιράν να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του και αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οπότε, για να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία από τον Τραμπ», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ωστόσο λίγο αργότερο η Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός στηρίζει την υπάρχουσα διεθνή συμφωνία με το Ιράν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.