ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με νέα Έρευνα

Ακόμη και το βραχυπρόθεσμο άτμισμα προκαλεί φλεγμονές στους πνεύμονες των μη καπνιστών

Οι μη-καπνιστές που αρχίζουν το "άτμισμα" με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονές τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν χτες στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Prevention Research, έδειξαν ότι περίπου 1.300 άτομα στις ΗΠΑ παρουσίασαν φλεγμονές στους πνεύμονες που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια νέα ιατρική κατάσταση την οποία οι ειδικοί ονομάζουν EVALI. Περίπου 30 πέθαναν.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένου του πώς αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών σε αυτούς.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί τις ίδιες κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Οι αρνητικές μάλιστα αυτές επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης της συσκευής.

Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι 30 μη καπνιστές, που έλαβαν μέρος εθελοντικά στην έρευνα αυτή είχαν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Το αν οι συσκευές περιλάμβαναν υγρό με νικοτίνη ή όχι, όπως και το αν είχαν πρόσθετες γεύσεις δεν έπαιξε κανένα ρόλο.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν μικρά δείγματα ιστού και υγρού από τους πνεύμονες εθελοντών (στους οποίους είχε δοθεί η οδηγία να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο) με αυτά 30 συμμετεχόντων που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν είχαν ούτε καπνίσει ούτε ατμίσει ποτέ, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ύπαρξη φλεγμονών. Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν αποκλειστικά την ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή έπαιρναν πιο βαθιές εισπνοές οι φλεγμονές αυξήθηκαν.

Ο δρ Πίτερ Σιλντς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο "Comprehensive Cancer Center" του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης , η αυξημένη καθημερινή χρήση και η προσθήκη γεύσεων και νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

Δεδομένης της εξάπλωσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ερευνητές διερευνούν πιθανές εξηγήσεις για τις επικίνδυνες επιδράσεις του ατμίσματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι η προσθήκη γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα έλαια, όπως η οξική βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλούν αυτές τις βλάβες στους πνεύμονες

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν τα έλαια αλλά οι τοξικοί καπνοί (αναθυμιάσεις) που έβλαπταν των ιστό των πνευμόνων τόσων ανθρώπων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί στη συχνά νοθευμένη THC (τετραϋδροκαναβινόλη) στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Παρά τις παραπάνω υποθέσεις, το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα κατέληξε στο ότι δεν παίζει ρόλο η νικοτίνη, οι γεύσεις ή η διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησε τους ερευνητές να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα άλλο συστατικό: τη γλυκερίνη. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ύποπτο αυτό το συστατικό. Βέβαια, αυτή θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά. Ωστόσο πριν από την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυτή η ουσία δεν είχε ποτέ θερμανθεί ή εισπνευσθεί.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αναζήτησα την έρευνα η οποία βρίσκεται ως σύνοψη, εδώ:
  https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/early/2019/10/11/1940-6207.CAPR-19-0400.full-text.pdf

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΟΥΤΕ 15 ΛΕΠΤΩΝ, ΠΡΙΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΑΣΑΡΕΙ ΤΟ ΑΜΕ-ΜΠΕ

  Πάμε να δούμε τώρα την ερευνάρα με τους τρομοκρατικούς πηχαίους τίτλους. Θα αναφέρω αυτούσιο το αγγλικό κείμενο ΠΡΙΝ τη μετάφραση για να μην υπάρχει αμφιβολία:

  1) «we conducted a pilot study with serial bronchoscopies over 4 weeks in 30 never-smokers randomized either to a four-week intervention with the use of e-cigs containing only 50% propylene glycol (PG) and 50% vegetable glycerine (VG) or to a no-use control group.»

  ΜΤΦ: Διενεργήσαμε μία πιλοτική μελέτη με σειρά βρογχοσκοπήσεων για 4 εβδομάδες σε 30 άτομα που…. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ΠΟΤΕ.
  Σχόλιο: Δηλαδή πήραμε 30 νοματέους με «παρθένους» πνεύμονες και είπαμε στους μισούς «Ατμίστε» ατμιστική βάση χωρίς νικοτίνη και αρώματα, όπως νομίζετε, αφού ούτε τσιγάρο συμβατικό καπνίσατε ποτέ, ούτε ατμιστές υπήρξατε.

  2)»There were no significant differences in changes of BAL inflammatory cell counts or cytokines between baseline and follow-up, comparing the control and e-cig groups. »

  ΜΤΦ: Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στις μεταβολές των αριθμών των φλεγμονωδών κυττάρων BAL (βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος) ή των κυτταροκινών μεταξύ της βασικής γραμμής και της παρακολούθησης, συγκρίνοντας τις ομάδες ελέγχου και εκείνες που άτμιζαν

  Σχόλιο: Δηλαδή είτε άτμισαν είτε όχι, ελάχιστη η διαφορά σε κυτταρικό επίπεδο και σε επίπεδο φλεγμονών

  3) «However, in the intervention but not the control group, change in urinary PG as a marker of e-cig use and inhalation, was significantly correlated with change in cell counts (cell concentrations, macrophages, and lymphocytes) and cytokines (IL-8, IL-13, and TNF-α), although the absolute magnitude of changes was small.»

  ΜΤΦ: Ωστόσο, στην παρέμβαση αλλά όχι στην ομάδα ελέγχου, η αλλαγή στη συγκέντρωση της PG στα ούρα ως δείκτης της χρήσης και της εισπνοής e-cig (απόδειξη ατμίσματος) συσχετίστηκε σημαντικά με την αλλαγή των κυτταρικών αριθμών (κυτταρικές συγκεντρώσεις, μακροφάγοι και λεμφοκύτταρα) και κυτταροκίνες (IL-8, IL-13 και TNF-α), αν και το απόλυτο μέγεθος των μεταβολών που παρατηρήθηκαν ήταν μικρό.

  Σχόλιο: Δηλαδή όσοι άτμισαν, βρέθηκαν με προπυλενογλυκόλη στα ούρα (καλό είναι αυτό, αποβάλλεται έτσι) και αλλαγή ΜΙΚΡΗ σε κυτταρικούς αριθμούς και πρωτεϊνες κυττάρων. Θυμίζω ότι μιλάμε για άτομα χωρίς επιβάρυνση από κάπνισμα στη ζωή τους («παρθένοι» πνεύμονες) που τους έβαλαν να ατμίσουν για 30 ημέρες.

  4) «There were no significant changes in mRNA or microRNA gene expression. »

  ΜΤΦ: Δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση του mRNA-microRna (γενετικό υλικό κυττάρων)

  Σχόλιο: Δηλαδή δεν βρέθηκε κάτι που οδηγούσε σε μετάλλαξη, ένδειξη ουσιαστικά ότι τα κύτταρα αλλοιώνονταν στο γενετικό κώδικα και άρα θα υπήρχε ανησυχία για πιθανότητα καρκινογένεσης

  5)»Although limited by study size and duration, this is the first experimental demonstration of an impact of e-cig use on inflammation in the human lung among never-smokers.»

  ΜΤΦ: Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είχε περιορισμένο μέγεθος συμμετεχόντων και διάρκεια, είναι η πρώτη πειραματική προσέγγιση της επίδρασης ατμίσματος στη φλεγμονή του ανθρώπινου πνεύμονα μεταξύ μη καπνιστών.

  Σχόλιο: Επί 30 μέρες λοιπόν άτμισαν μη καπνιστές, μη ατμιστές, όπως όπως, ατμιστική βάση και τελικά δεν παρατηρήθηκε κάποια «Φοβερή και Τρομερή» διαφορά.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Εγώ δεν είμαι γιατρός. Ωστόσο, έχω σαν εργαλείο την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. Ο Konstantinos Farsalinos έχοντας τεράστια εμπειρία, θα μπορούσε να κάνει μια πιο τεκμηριωμένη επιστημονική αξιολόγηση. Αλλά, επιτέλους, εδώ έχουμε προφανή δεδομένα όπως ΑΚΡΙΒΩΣ τα περιγράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη ΤΟΥΣ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.