ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική προειδοποίηση Ζάεφ για τις Πρέσπες μετά το γαλλικό «όχι»

Αστάθεια στα Βαλκάνια, προβληματισμός στην Αθήνα

Τα νέα δεδομένα στα Βαλκάνια εξετάζουν προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τον γρίφο της διαχείρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το γαλλικό «βέτο» στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θέτει σε τροχιά αστάθειας τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την επίλυση του Μακεδονικού.

Επί της ουσίας, εδώ και λίγο καιρό, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εν γένει, αλλά και με τη Βόρεια Μακεδονία ειδικότερα, ξαναγράφονται από την αρχή, καθώς στα Σκόπια γνωρίζουν ότι η Αθήνα δεν είναι ο δεδομένος σύμμαχός τους, όπως συνέβαινε επί κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα στήριξε παθητικά την γερμανική πρόταση για εξέταση ως «πακέτο» των υποψηφιοτήτων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι αυτή η «γραμμή» αδικούσε κατάφωρα τα Σκόπια, που έχουν σημειώσει ασυγκρίτως περισσότερες προόδους από τα Τίρανα ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης.

Νέα «γραμμή»

Ωστόσο, στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να σαμποτάρει τις προσπάθειες των γειτόνων τους για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε και την περασμένη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας μάλιστα στην Θεσσαλονίκη. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πώς θα δείξει ότι όντως θέλει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, χωρίς ταυτοχρόνως να ενοχλήσει τους... «μακεδονομάχους» του κόμματός του –τους οποίους, βεβαίως, ο ίδιος ενίσχυσε προεκλογικά με όσα έλεγε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακυρώνει ο Ζάεφ

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η Αθήνα «ψάχνεται» και ψάχνει νέα βαλκανική στρατηγική, η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια κλιμακώνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ δεν θα έρθει σήμερα τελικά στην Αθήνα για την 4η ευρωαραβική Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας διεξάγεται και... Σύνοδος των χωρών των Βαλκανίων. Πάντως, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Έντι Ράμα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποστείλει μηνύματα όχι μόνο προς τα Τίρανα, αλλά και προς τα... Σκόπια: κεντρική ιδέα αυτών των μηνυμάτων θα είναι πως τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία ότι η ενταξιακή τους πορεία εξαρτάται από τις αρμονικές σχέσεις τους με την Ελλάδα: αυτό, δηλαδή, σχετίζεται με τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας αναφορικά με την Αλβανία και με τον σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία.

Δραματική προειδοποίηση

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ, που ήδη διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές της 12ης Απριλίου, μιλώντας στο Euronews παραδέχθηκε ότι το γαλλικό «όχι» στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρότι ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά προσεκτικός ως προς τις διατυπώσεις του, κατέστησε σαφές ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σαν τον τανγκό: θέλει δύο.

«Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, εξηγώντας ότι «συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». «Η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο». «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. «Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.