ΚΟΣΜΟΣ

Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη Συμφωνία

Brexit: Ο Τζόνσον καλείται να πείσει τη Βουλή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Λονδίνου

«Πράσινο φως» στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit άναψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ο λόγος περνάει πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων, που καλείται το Σάββατο να συζητήσει και να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας.

Η ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία και «φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαδρομή» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

«Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουασιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη και ότι ως οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ελπίζει ότι το Λονδίνο θελήσει να επανέλθει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοιχτή.

Ο Τουσκ, πάντως, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο παράτασης του Brexit, εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα. «Θα επικοινωνήσω με τα κράτη μέλη για να δω πώς θα αντιδράσουν» είπε.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει. Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι έχει να πει για το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Ότι είχαν δίκιο», ήταν η απάντησή του.

Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που ήταν και ο επικεφαλής των Βρυξελλών για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, θα πρέπει να ξεκινήσει δουλειά για μια νέα εταιρική σχέση. Μάλιστα ο Μπαρνιέ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και αναφέρθηκε προσωπικά στα ονόματα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που τον συνέδραμαν.

Ο Γάλλος διαπραγματευτής υποστήριξε ότι η συμφωνία θα προσφέρει νομική βεβαιότητα. Αν και ο ίδιος εργάστηκε για την ενότητα της Ευρώπης των 27 και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ίδιος λυπάται για το Brexit αλλά το σέβεται, καθώς αποτελούσε επιλογή της Βρετανίας, για την οποία εξέφρασε τον σεβασμό του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.