ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το «θριλερ» της αποχώρησης

Brexit: Βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου θέλει ο Μπόρις Τζόνσον

Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς περιμένει πως η ΕΕ σκοπεύει να συμφωνήσει σε μία παράταση του Brexit.

Η συζήτηση και ψήφιση επί του αιτήματος θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον αιτιολόγησε το αίτημά του επικαλούμενος την καθυστέρηση του Brexit, υπέρ της οποίας ψήφισε το κοινοβούλιο. Όπως είπε, η συγκεκριμένη καθυστέρηση «θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», καθώς οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν στο αίτημα παράτασης.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δήλωσε Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νοεμβρίου.

Επιστολή του Τζόνσον στον ηγέτη των Εργατικών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit, του στόχου που επιδιώκει αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα δώσουν την αναβολή που ζήτησε το Λονδίνο μολονότι ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν την θέλει αλλά αναγκάστηκε να την ζητήσει. Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.