ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυρίζει «μπαρούτι» στην προανακριτική επιτροπή

Δεν αναγνωρίζει την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου ο Τσίπρας

Με «γροθιά στο μαχαίρι» αναμένεται να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή απόφαση της προανακριτικής επιτροπής να ψηφίσει την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από τη σύνθεσή της, καθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ορίσει... εκ νέου τους ίδιους εκπροσώπους του κόμματός του στην επιτροπή.

Ήδη από χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ τα δύο θιγόμενα στελέχη του μίλησαν για «νοσταλγούς του Παρασυντάγματος» (Τζανακόπουλος) και για «χουντικής εμπνεύσεως μεθοδεύσεις» (Πολάκης), αμέσως μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην προανακριτική επιτροπή. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει καν την διαδικασία, εξ ού και οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή δεν καταψήφισαν, αλλά δεν μετείχαν καθόλου στην ψηφοφορία, προκειμένου να δείξουν πως πρόκειται για μία απονομιμοποιημένη διαδικασία.

Πόλεμος επιστολών

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δείξει σήμερα τις σκληρές του προθέσεις, απαντώντας στην επιστολή του Προέδρου της Βουλής. Άλλωστε, από το πρωί, ο πρόεδρος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης Ιωάννης Μπούγας απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ζητώντας του να φροντίσει δια τα περαιτέρω: αυτά τα «περαιτέρω», λοιπόν, είναι μία επιστολή του Κώστα Τασούλα προς τον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους αντικαταστάτες των κκ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, μετά την απόφαση εξαίρεσης που πήρε η πλειοψηφία της επιτροπής.

Επιμένει

Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, δε θα εκμεταλλευθεί τις τρεις ημέρες περιθώριο που τού δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά θα απαντήσει σήμερα ξεκαθαρίζοντας στον Πρόεδρο της Βουλής ότι... οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταγγείλει, στην επιστολή του, την «μεθόδευση» της πλειοψηφίας της επιτροπής, κατηγορώντας τόσο τους «γαλάζιους» βουλευτές, όσο και εκείνους του ΚΙΝΑΛ πως πρώτα «βάφτισαν» τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο «μάρτυρες» προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν την εξαίρεσή τους. Παραλλήλως, ο τέως πρωθυπουργός θα υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της Βουλής το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, που υποστηρίζει ότι αρμόδια για την σύνθεση της επιτροπής είναι η κάθε προτείνουσα Κοινοβουλευτική Ομάδα: πράγμα που σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι το κάθε κόμμα ορίζει τους βουλευτές που εκείνο επιλέγει.

Οριακές καταστάσεις

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι πριν καν η προανακριτική επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης, η ατμόσφαιρα θα μυρίζει μπαρούτι, αφού οι δύο κορυφαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν να λάβουν μέρος στις εργασίες της, η δε πλειοψηφία αφήνει να εννοηθεί ότι σκέφτεται ακόμη και «πειθαρχικά μέτρα» σε βάρος τους! Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρος τούς «απείλησε» ακόμη και με άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορουν στην παρακώλυση των εργασιών της Βουλής, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να διερωτάται αν θα προσπαθήσουν να βγάλουν από τη Βουλή βουλευτές που έβαλε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ταυτοχρόνως, πριν μία εβδομάδα, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είχε αφήσει ανοιχτό, μιλώντας στο Kontra, ακόμη και το ενδεχόμενο να... κληθεί ο φρούραρχος της Βουλής για να επιβάλει την τάξη! Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώνεται παραπέμπει σε οριακές καταστάσεις, που ενδεχομένως να μην έχει βιώσει στο παρελθόν το Κοινοβούλιο.

Σκληρές αντιδράσεις

Πάντως, με τις αντιδράσεις τους ήδη από χθες το βράδυ, οι δύο θιγόμενοι βουλευτές κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να μην κάνουν πίσω. «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινοβραδινή) μεθόδευση της ΝΔ με τις ευλογίες του Κ. Μητσοτάκη ώστε να εξαιρεθούμε ο Παύλος Πολάκης κι εγώ από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης αποτελεί βαρύτατο στίγμα που θα ακολουθεί όσους την εμπνεύστηκαν και όσους την υλοποίησαν σε όλο τους τον πολιτικό βίο . Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο και μας εισάγει σε μια σκοτεινή κοινοβουλευτική περίοδο. Η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά εντός του ΚΙΝΑΛ κάνει επίδειξη αυταρχισμού. Όμως οι νοσταλγοί του Παρασυντάγματος δεν θα καθορίσουν τους όρους λειτουργίας του Κοινοβουλίου . Θα μας βρουν απέναντί τους», επισήμανε χαρακτηριστικά, με ανάρτησή του στο facebook, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παραλλήλως, για «χουντικής έμπνευσης» απόφαση έκανε λόγο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο Παύλος Πολάκης. «Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε χουντικής έμπνευσης και υλοποίηση απόφασης της πλειοψηφίας της προανακριτικής και συγκεκριμένα της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά μαζί με τον κ. Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ. Αποφάσισαν να εξαιρέσουν εμένα και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο από την Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, για να προσθέσει: «Αποφάσισαν να εξαιρέσουν εμένα και τον Τζανακόπουλο από την Επιτροπή διότι εγώ δήλωσα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis κάτι που είχε γραφτεί τρεις και έξι μήνες από τότε που το δήλωσα και τον Τζανακόπουλο επειδή πήγε να δει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Διαφοροποίηση Καστανίδη

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σύμφωνο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος χθες, με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Documento, διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, υποστηρίζοντας τα εξής:

«Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική. Αλλιώς θα ήταν παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.