ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αντίθεση με την ψήφο των ομογενών

Δεν διαφαίνεται... συναίνεση στον εκλογικό νόμο

Μπορεί στο θέμα της ψήφου των ομογενών, το Κίνημα Αλλαγής να βρίσκει κοινό τόπο με την κυβέρνηση, όπως διεφάνη και από τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο με τον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές που επίκεινται.

Με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη να φοβούνται ότι η κυβερνητική πρόταση θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα ακόμα και αν αυτό συγκεντρώνει ποσοστό 37% ή και ελαφρώς μικρότερο, διαμηνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς συνιστά αλλοίωση της εντολής των πολιτών. Στο Κίνημα Αλλαγής, βεβαίως, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα, κάτι που δεν πρόκειται και να γίνει πριν κατατεθεί επισήμως και μελετηθεί αρκούντως η κυβερνητική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας εδώ και μήνες, καταθέσει πρώτοι τη δική τους πρόταση για το θέμα του εκλογικού νόμου, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν το δικαίωμα να επιμένουν σε αυτήν, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα σαφώς πιο αναλογικό σύστημα από αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και που θα αποτρέπει από την ακυβερνησία, στην οποία εκτιμούν ότι οδηγεί η απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, κοινή βάση δεν αποκλείεται να βρεθεί τελικά μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα του προσώπου του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά δε, αν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνώσα παράταξη θα προέρχεται από την μεγάλη προοδευτική παράταξη, έστω και με την ευρεία έννοια, κάτι που αποτελεί και πάγια επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ενόψει της κυβερνητικής πρότασης για το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στην χώρα μας. Δεν μπορεί παρά να μην παραγνωρίσει ωστόσο το γεγονός πως αν καταφέρει να αποσπάσει τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής τόσο στην ψήφο των ομογενών, όσο και στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει πετύχει το πολυπόθητο ‘δύο στα τρία’, καθόλου κακό... σκορ, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Χαριλάου Τρικούπη φιγουράρει ως ο ‘ιδεολογικός αντίπαλος’ της κυβερνώσας παράταξης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.