ΚΟΣΜΟΣ

Υπό δικαστικό έλεγχο

Ελεύθερος υπό όρους ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή.

Αφέθηκε όμως ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017 που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Σήμερα το πρωί «ενημερώθηκε, παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστή και εξέφρασε επισήμως την αντίθεσή του στην έκδοσή του στην Ισπανία», ανέφερε το γραφείο του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν επικαλέστηκε την ασυλία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών.

«Με δεδομένη την περιπλοκότητα της υπόθεσης και των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Πουτζντεμόν, η υπόθεση χρήζει ενδελεχούς δικαστικής ανάλυσης», είχε προσθέσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.