ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΓΚΡΕΤΑ, Ο ΨΙΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΕΝΤΕΔΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Όσοι θεωρούν ότι ο Τσίπρας έχει πρόβλημα με τον Φίλη και τους άλλους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή στη Βουλή, στο θέμα με τους υδρογονάνθρακες, ψήφισαν διαφορετικά από την επίσημη κομματική γραμμή, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ουδόλως ενοχλήθηκε ο τέως πρωθυπουργός από την "ανταρσία" του Νίκου κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι εκ των στενών του συνεργατών προσπάθησαν να βάλουν λόγια στον Αλέξη για να αποδοκιμάσει τον πρώην υπουργό Παιδείας, όχι βέβαια για την διαφοροποίησή του στη Βουλή, αλλά επειδή αυτός -και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- είναι ο ουσιαστικός εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Εξάλλου ο Φίλης, ως άριστος γνώστης του παρασκηνίου και των κανόνων του εσωκομματικού παιχνιδιού, είχε φροντίσει να ενημερώσει για τις προθέσεις του. Και μάλλον πρέπει να αισθάνεται και δικαιωμένος αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να δηλώσει "παρών" στην κύρωση των συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νοτιοδυτική Κρήτη, όταν τέσσερις μήνες πριν, και μάλιστα δια στόματος Τσίπρα, ήταν αναφανδόν υπέρ.

Ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα με τον Φίλη και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον, επειδή αυτή τη στιγμή το μυαλό του δεν είναι στη Βουλή ή στην Κουμουνδούρου, αλλά στη μακρινή Νορβηγία, στο Όσλο. Περιμένει με αγωνία να δει αν η νορβηγική επιτροπή θα του απονείμει, από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ, το Νόμπελ ειρήνης. Μικρή παρένθεση: όλα τα Νόμπελ (λογοτεχνίας, φυσικής, χημείας κ.α) τα απονέμει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, εκτός από το ειρήνης. Οι πιθανότητες να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας ο τρίτος Έλληνας νομπελίστας ήταν ισχυρές μέχρι που στο προσκήνιο εμφανίστηκε η μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η υποψηφιότητά της ενισχύθηκε τα μάλα από δύο πρόσφατα γεγονότα. Από το Βραβείο Ορθής Διβίωσης (Right Livelihood Award), το εναλλακτικό Νόμπελ ειρήνης, που της απένειμαν οι συμπατριώτες της Σουηδοί και κυρίως, με την πρόσκληση από τον ΟΗΕ να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση για την κλιματική αλλαγή.

Βεβαίως, η πιθανότητα Τσίπρας και Ζάεφ να είναι αυτοί οι εκλεκτοί των Νορβηγών παραμένει. Οι προσπάθειες που γίνονται στο παρασκήνιο, από τους παράγοντες που έχουν αναλάβει την προώθηση της υποψηφιότητας των Τσίπρα - Ζάεφ, συνεχίζονται και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών είναι οπωσδήποτε ένας σημαντικός λόγος για την απονομή του Νόμπελ, όμως η Συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, φαίνεται να υστερεί της Κλιματικής Αλλαγής και της δράσης υπέρ του Περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι χωρίς τα δύο θέματα (Νόμπελ και υδρογονάνθρακες) να συνδέονται, εν τούτοις το "όχι" του Φίλη και η μετακίνηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το "ναι" στο "παρών" έγιναν στο όνομα του Περιβάλλοντος. Η επίδειξη αυξημένης ευαισθησίας του Τσίπρα και του κόμματός του για την κλιματική αλλαγή οπωσδήποτε δεν έγινε για λόγους εντυπώσεων ή ανταγωνισμού της Γκρέτας, όμως είναι κάτι που αθροιστικά μπορεί να βαρύνει στην τελική κρίση των Νορβηγών για το Νόμπελ.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα με τον Φίλη είναι ότι προτιμά τον ρόλο του θεματοφύλακα των ιδεών και των αξιών της αριστεράς του 4% να τον έχει ο πρώην διευθυντής της Αυγής παρά ο τέως υπουργός Οικονομικών. Ο Φίλης, (όπως και ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης κ.α. από τους "μπανιάδες" της Κουμουνδούρου), παρά τις ανελαστικές απόψεις που ορισμένες φορές εκφράζει, θεωρείται περισσότερον συνεννοήσιμος από τον Τσακαλώτο και κάποιους "στόκους" εκ των "53". Όχι μόνον για το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες της αντιπολίτευσης, αλλά και για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, την οποίαν ο τέως υπουργός των Οικονομικών θεωρεί, αν είναι ποτέ δυνατόν, κάτι σαν ...μολυσματική ασθένεια. Επιπροσθέτως, "ο Νίκος δεν ονειρεύεται να διαδεχθεί τον Αλέξη", μάς λέει με νόημα ηγετικό στέλεχος της "δεξιάς" πτέρυγας της προεδρικής πλειοψηφίας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε ο Τσακαλώτος θέλει να εμφανίζεται ως δελφίνος. Όχι μόνον επειδή μέχρι και τις επόμενες εκλογές το ιμπέριουμ του Τσίπρα δεν αμφισβητείται, αλλά και γιατί η διεκδίκηση ενός τέτοιου ρόλου το πιθανότερο είναι να του γυρίσει μπούμερανγκ. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές γράφει -και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα- και το όνομα του Ευκλείδη στην ούγια, αφού αυτός, εκ της θέσεως του, ήταν ο υπεύθυνος για τη μνημονιακή προσαρμογή, τα περιοριστικά μέτρα και τη φορομπηχτική πολιτική της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Εάν λοιπόν καθ' οιονδήποτε τρόπο τεθεί, από την ομάδα Τσακαλώτου, θέμα διαδοχής του Τσίπρα θα πρέπει να θεωρήσουμε περισσότερο και από σίγουρο ότι οι "προεδρικοί" θα τον... σουβλίσουν.

Μπορεί τα δύο ανωτέρω θέματα να μην στεναχωρούν τον Αλέξη Τσίπρα, όμως υπάρχουν ακόμη δύο τα οποία του προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους. Το ένα είναι η λεγόμενη "πασοκοποίηση". Ο τέως πρωθυπουργός, παρά τα όσα δημοσίως λέει, κατανοεί καλύτερα από τον καθένα ότι η διεύρυνση προς το Κέντρο σε επίπεδο αριθμών δεν έχει να του προσφέρει αρκετά. Όσοι από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ ήταν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και η έκπληξη του 32% της 7ης Ιουλίου. Η Κεντροαριστερά ό,τι ήταν να δώσει στον Τσίπρα το έδωσε. Οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στην πλειονότητά τους είναι αντισυριζα. Και πιθανότατα θα παραμείνουν πιστοί στη Χαριλάου Τρικούπη αφού οι επόμενες εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Το μόνο που μπορεί εφεξής να περιμένει ο Τσίπρας είναι κάποια μεσαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, συνδικαλιστές και κυρίως πολιτευτές -απογοητευμένα από τη Φώφη Γεννηματά και την μη προοπτική κυβερνητικής εξουσίας- να προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυτός, ως δεύτερος πόλος του δικομματισμού, μπορεί, μελλοντικά, να ικανοποιήσει τις προσωπικές τους (πολιτικές και επαγγελματικές) φιλοδοξίες.

Το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι η διεύρυνση που διαφημίζει δεν θα του φέρει ψηφοφόρους, αλλά πολιτικούς παρεκεντέδες. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καθόλου δύναμη στη νεολαία, ενώ ισχνή είναι η επιρροή του στη μέση ηλικία και τους ενεργούς πολίτες. Όμως ο Τσίπρας αυτούς χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές και να επανέλθει στην εξουσία, που είναι και ο μοναδικός του στόχος. Οι άνω των 65 ετών πολίτες που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ και στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν ...ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο μυαλό και τη θύμησή τους τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε εκλογικά νούμερα η άλωση του ΚΙΝΑΛ δεν έχει να προσφέρει αρκετά στον Τσίπρα. Λίγοι από τους 65 άνω του ΚΙΝΑΛ θα τον προτιμήσουν. Άντε το 32% να γίνει 33-34%. Για να έλθει όμως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, θα χρειαστεί να φτάσει στην περιοχή του 40%. Κι αυτό το ποσοστό μπορεί να το πάρει μόνον από τους νέους και τους νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους και κυρίως από τους 30-55 ετών εργαζόμενους. Από τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, από τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τον επαγγελματικά ενεργό πληθυσμό, από τη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία στις τελευταίες εκλογές προτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως δείχνουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι μετρήσεις αντιμετωπίζει θετικά την κυβέρνησή του.

Αυτούς λοιπόν τους ψηφοφόρους πρέπει να κερδίσει ο Τσίπρας για να επανέλθει στο γκουβέρνο και όχι τους εναπομείναντες 65 άνω του ΚΙΝΑΛ, όπως του λένε, προφανώς από πολιτική ιδιοτέλεια, επειδή με αυτούς νταραβερίζονται, οι παρακεντέδες της κεντροαριστεράς. Και αυτούς δεν τους κερδίζεις με λόγια και διακηρύξεις, αλλά με κυβερνητικό πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή τους. Και εδώ είναι ο δεύτερος πονοκέφαλος για τον Τσίπρα. Η ρητορική που έχει επιλέξει να αντιπολιτευθεί τη ΝΔ δεν ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των μεσοστρωμάτων. Όταν για παράδειγμα λες ότι ο Μητσοτάκης είναι Όρμπαν και Σαλβίνι, δεν γίνεσαι, εκ των πραγμάτων, πιστευτός. Όταν λες "όχι" στη σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες, ενώ 100 μέρες πριν, όταν ήσουν εσύ κυβέρνηση, έλεγες "ναι", μόνον ελκυστικός δεν γίνεσαι για την πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη κι αν έχεις δίκαιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, είσαι καταδικασμένος να ηττηθείς από τον αντίπαλό σου όταν δίνεις την εντύπωση ότι ταυτίζεσαι με τον εργατοπατερισμό και στηρίζεις τα προνόμια της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάζεται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα δεν ωφελεί εκλογικά οπωσδήποτε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές από τα δύο τρία πρώτα χρόνια των προσφυγικών ροών. Τα αισθήματα αλληλεγγύης των πρώτων χρόνων για το δράμα "των ανθρώπων από τη θάλασσα" τα έχει αντικαταστήσει η κόπωση και οπωσδήποτε η Μόρια, η συμπεριφορά της Τουρκίας και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων έχουν δώσει μια διαφορετική διάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και η πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να καθορίζεται αποκλειστικά από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν ο Τσίπρας παραμείνει στη ρητορική των δικαιωματιστών μάλλον θα χάσει παρά θα κερδίσει από την προσφυγική δοκιμασία της κυβέρνησης. Το ίδιο θα συμβεί αν επιμείνει στη θριαμβολογία για την ήττα των "μακεδονομάχων", λόγω της αποδοχής από την κυβέρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόσο οι "δικαιωματιστές" όσο και οι υπέρ του συμβιβασμού στο Μακεδονικό, δεν είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις, πλειοψηφία στην κοινωνία. Το γεγονός ότι "προσφυγικό" και "μακεδονικό" προκαλούν πολιτική ζημία στον Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι ωφελούν εκλογικά τον Τσίπρα. Αντίθετα, μπορεί στρατηγικά και να τον βλάψουν αν επικρατήσει η αντίληψη ότι τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν περίπου την ίδια κυβερνητική ατζέντα και απλώς διαφέρουν στην εφαρμογή της.

Αναμφίβολα, δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον Τσίπρα επειδή επιθυμεί να εμφανίζεται δικαιωμένος στα δύο προαναφερόμενα θέματα, κάθε άλλο, όμως ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγκατάλειψη της αντιπολιτευτικής ρητορικής αδιαλλαξίας από τον Μητσοτάκη στο προσφυγικό και το Μακεδονικό να εμφανίζεται ως αναγκαία προσαρμογή στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια να μην υπάρχει εκλογική ωφέλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, εάν ο Μητσοτάκης καταφέρει να μειώσει τους φόρους, να φέρει επενδύσεις και το οικονομικό κλίμα να γίνει εύκρατο τότε η αντιπολιτευτική ρητορική του Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και επιστροφής στην μνημονιακή μέγγενη δεν θα έχει και μεγάλη εκλογική απήχηση. Αυτό είναι και το μεγάλο και στρατηγικό αδιέξοδο του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κυβέρνησε με μνημόνια και εφάρμοσε περιοριστικά μέτρα και αντιδημοφιλείς πολιτικές εμφανίζεται να μέμφεται τον αντίπαλό του είτε γιατί τον αντιγράφει είτε γιατί εφαρμόζει το πρόγραμμά του, το οποίο οι πολίτες, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, υπερψήφισαν μόλις πριν τρεις μήνες.

Και το δεύτερο αδιέξοδο του Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική διεύρυνσης προς το Κέντρο δεν έχει μεγάλο πολιτικό και εκλογικό ακροατήριο επειδή επιχειρείται να γίνει με όρους άλωσης του ΚΙΝΑΛ και μέσω παρακεντέδων. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέχρι τώρα, αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε από την επομένη κιόλας των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας για να γραφτούν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούν τις 5.000. Ακόμη κι αν από την επόμενη εβδομάδα, με αρχή την Πάτρα, την εγγραφή των νέων μελών την αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο Τσίπρας με επισκέψεις και στους 54 νομούς της χώρας δεν είναι σίγουρο ότι αυτά θα φτάσουν τις 80.000, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ των περίπου 400.000 (το 20% ων ψηφοφόρων) που υπολόγιζαν αρχικά ότι θα μπορούσε να έχει στα κιτάπια της η επιτροπή οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το συνέδριο. Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι η Novartis, ενώ ξεκίνησε ως πολιτικό σκάνδαλο που θα διέλυε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, εξελίσσεται σε ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μπορεί να αποκαλύψει πράγματα που να τεκμηριώσουν τον χαρακτηρισμό "σκευωρία".

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. === ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΕΣΩ ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :
  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ
  ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ
  ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ???
  === ΤΟ MATRIX24 ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ
  ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ, ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟΥ !!!
  (((Υ.Γ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΣΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ
  ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  ΤΟΥ MATRIX24 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΑΝ ΕΓΡΑΦΑΝ
  ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΑΝ
  ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΕΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ……….)))

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.