ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλωτές ζητούν την πτώση του καθεστώτος

Ιράκ: Δύο νεκροί από την επίθεση δυνάμεων καταστολής κατά διαδηλωτών

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις καταστολής απώθησαν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την Πράσινη Ζώνη, επαναλαμβάνοντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ που ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου και κατά το οποίο σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι.

Λίγο μετά τους νέους αυτούς θανάτους, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, η ανώτατη σιιτική αρχή στο Ιράκ, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές σε «αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί το «χάος» σε μια χώρα ήδη ευαίσθητη, όπως είπε, λόγω των «ξένων παρεμβάσεων».

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τους διεφθαρμένους αξιωματούχους και την πολιτική ηγεσία ότι ληστεύουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ και αποτρέπουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιρακινών.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας ζει στη φτώχεια, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, υπηρεσίες Υγείας και το σύστημα εκπαίδευσης, καθώς το Ιράκ προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις επιπτώσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Από την πτώση, το 2003, του Σαντάμ Χουσέιν έπειτα από την αμερικανική εισβολή στη χώρα, το Ιράκ είναι το θέατρο παιχνιδιών επιρροής των δύο μεγάλων συμμάχων του, του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι μεταξύ τους εχθροί, και δεν σταματά να τους καλεί να μην χρησιμοποιούν το έδαφός του ως πεδίο μάχης παρεμβαλλόμενων ενδιάμεσων.

Ενώ ο μεγάλος αγιατολάχ Σιστάνι έχει δώσει στην κυβέρνηση διορία μέχρι σήμερα να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών, κάλεσε εκ νέου σε μεταρρυθμίσεις και για ένα τέλος στη διαφθορά, ένα από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.

Το πρωί αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που είχαν αναπτυχθεί μαζικά στους δρόμους της Βαγδάτης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα χτυπήθηκαν στο πρόσωπο από δακρυγόνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.