ΚΟΣΜΟΣ

Με ποσοστό 33,1% - Στο 62% η συμμετοχή

Καναδάς: Πρωθυπουργός ξανά ο Τριντό, δίχως αυτοδυναμία

Νικητής στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς όμως να διατηρήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αναδείχθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς το κόμμα του ήρθε πρώτο, μολονότι πήρε λιγότερες ψήφους από το κόμμα του Άντριου Σιρ.

Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι του Τριντό εξέλεξαν 157 βουλευτές (20 λιγότερους από τις εκλογές του 2015), συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,1%. Δεύτεροι ήρθαν οι Συντηρητικοί του Σιρ, που εξέλεξαν 121 βουλευτές (26 παραπάνω από ό,τι στις εκλογές του 2015) με ποσοστό 34,4%. Στην τρίτη θέση ήρθαν οι γαλλόφωνοι αυτονομιστές του Κεμπέκ με το «Μπλοκ του Κεμπέκ», του Φρανσουά Μπλανσέ, που κατέγραψε ιστορικό ποσοστό στη γαλλόφωνη επαρχία, κερδίζοντας 32 έδρες στο Κοινοβούλιο (τριπλάσιες σε σχέση με το 2015) και ποσοστό 7,7%.

Ο Μπλανσέ ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος περιορίζοντας τη ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και προωθώντας τα «συμφέροντα» της γαλλόφωνης επαρχίας και της γαλλικής γλώσσας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Οτάβα. Ακολουθούν το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που εξέλεξε 24 βουλευτές (ποσοστό 15,9%), και το κόμμα των Πρασίνων, που εξέλεξε τρεις βουλευτές (ποσοστό 6,5%).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες έφτασε το 62%, από 68% στις εκλογές του 2015.

Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ο Τριντό εκτίμησε πως οι ψηφοφόροι τον προτίμησαν επειδή παρουσίασε ένα «προοδευτικό πρόγραμμα» κατά της λιτότητας και υπέρ «μιας ισχυρής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής». Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «για όλους τους Καναδούς», απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στους ψηφοφόρους των πετρελαιοπαραγωγών επαρχιών Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, όπου δεν εξελέγη κανένας βουλευτής από το κόμμα των Φιλελεύθερων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.