ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γραπτή δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών

Κατρούγκαλος για την επίσκεψη Πομπέο: «Χρειάζονται έργα, όχι λόγια»

«Η επίσκεψη ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, την πετυχημένη ΔΕΘ με παρουσία πολλών επενδυτών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες. Και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στο πλαίσιο που χτίστηκε, αλλά δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από εμάς. Συγκεκριμένα, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλου, σχετικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η Κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ, μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Δεν είναι μόνο ότι από τα λόγια πρέπει να περάσουμε στα έργα. Εάν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με κινήσεις κατευνασμού θα δημιουργήσει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και υποχωρήσεις εκ μέρους του για το προσφυγικό, διαπράττει μέγα σφάλμα», τονίζει στην δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Δεν επιτρέπεται να καταστεί ρυθμιστής του μείζονος αυτού ζητήματος η Τουρκία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να πιεστεί να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη Συμφωνία με την ΕΕ».

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει στη δήλωσή του πως «θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, το 2016 στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας έθεσε με παρρησία το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, μολονότι οι αφίξεις προσφύγων ξεπερνούσαν τις 600 κάθε μέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και στο πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ουδέποτε να προβεί σε εκπτώσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.