ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στοιχεία συνεννόησης μεταξύ Μαξίμου-Χ. Τρικούπη

«Καίει» Παυλόπουλο η συμφωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά

Σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις για μία «συμφωνία-πακέτο» βρίσκονται, υπογείως και παρασκηνιακώς, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη, όσο κι αν το Κίνημα Αλλαγής σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι μάλλον δε θα βρεθεί συνεννόηση αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο.

Μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά έχουν προκύψει συμφωνίες και ασυμφωνίες, που όμως δείχνουν ότι τα δύο κόμματα δεν τα έχουν μεν βρει σε όλα, ωστόσο μαζί μπορούν, δυνητικά, να κρατήσουν τα κλειδιά των πολιτικών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης που προέκυψε μετά την εγκάρδια συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Παρασκευή δεν είναι «στον αέρα». Για την ακρίβεια, όπως αποκάλυψε από το πρωί το matrix24.gr (http://www.matrix24.gr/2019/10/den-diafenete-sinenesi-ston-eklogiko-nomo/), μεταξύ του πρωθυπουργού και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι μεν αποκλίνουσες –προσώρας- οι απόψεις αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής θα βρουν κοινή συνισταμένη για το συγκεκριμένο θέμα, αφού συμφωνούν στα βασικά σημεία της σχετικής συζήτησης.

«Επιβάλλει» Πρόεδρο

Ωστόσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές -τις οποίες ουδόλως έχουν διαψεύσει οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη- η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει όλα τα μείζονα ζητήματα στο τραπέζι, της Προεδρίας της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. Σε απλά ελληνικά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει εκθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις απόψεις της για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, αφήνοντας να διαφανεί ότι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Χαριλάου Τρικούπη είναι να προτείνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο. «Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα χρειάζεται πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα συμβολίζει τον εθνική συνεννόηση για τα μείζονα θέματα, θα ενώνει και θα εμπνέει. Αυτό επιζητά το Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς συναλλαγές και κρυφές ατζέντες ή εξαρτήσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική συνιστώσα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, στο οποίο γίνεται λόγος για «ανοιχτά γραμμάτια με την Καραμανλική συνιστώσα, που προκύπτουν και με σημερινές δηλώσεις στελεχών υπέρ Παυλόπουλου».

«Λύνονται» τα χέρια

Σημειωτέον ότι, παρά την διαρροή ότι ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε στη συζήτηση με την Φώφη Γεννηματά να πάρει τις αποφάσεις του κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική: συγκεκριμένα, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έδειξε στην Φώφη Γεννηματά ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να μπει στην σχετική συζήτηση, σηματοδοτώντας δύο εξελίξεις: πρώτον, ότι είναι θετικός στη μη επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και, δεύτερον, ότι θα ήθελε να διασφαλίσει την συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, με μία τέτοια εξέλιξη θα λύνονταν τα χέρια του πρωθυπουργού να... δικαιολογήσει στο εσωτερικό του κόμματός του την απόφαση να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ισχυριστεί στην «καραμανλική» πτέρυγα ότι «θυσιάζει» το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να πετύχει την διακομματική συναίνεση, «εξουδετερώνοντας» τυχόν ενστάσεις και διαφωνίες. Συμπερασματικά, καλά γνωρίζοντες τα διαμειφθέντα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, έχουν προεξοφλήσει ότι «η προοπτική επανεκλογής Παυλόπουλου τελείωσε στο ραντεβού Μητσοτάκη-Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.