ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα και με τη... βούλα ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος

«Ναι» στην ψήφο των αποδήμων λέει το ΚΙΝΑΛ

Σε μείζον ζήτημα αναγάγει το Κίνημα Αλλαγής το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ζήτημα με το οποίο έχει καταπιαστεί διαχρονικά, ενώ εσχάτως πραγματοποίησε και εσωτερικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

«Για εμάς δεν υπάρχει κανένα αγκάθι. Εμείς λέμε ναι από την πρώτη στιγμή στην ψήφο των αποδήμων, έχουμε εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα για τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς καταλόγους και έχουν τη βούληση να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο διαμένουν και με επιστολική ψήφο», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. Ο ίδιος μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας επανεγγραφής για όποιον Έλληνα, κάτοικο εξωτερικού, το επιθυμεί.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, που υποστήριξε στον ρ/σ Ελλάδα 94,3 ότι η πραγματική συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά στη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να εφαρμόσουν το δικαίωμα που ήδη έχουν, αφού δεν είναι καθόλου δίκαιο, πολλώ δε μάλλον προοδευτικό να μπορεί να ψηφίσει κάποιος που έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ελλάδα αλλά όχι εκείνος που δεν έχει τα χρήματα ή τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Όσο για τη διευκόλυνση αυτή, την προσδιόρισε στην πρόβλεψη να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η ψήφος τους να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, να υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου και να προβλέπεται διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην ανάγκη η Βουλή να συμφωνήσει τώρα με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, αναφέρθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, χθες. Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη εθνική συνεννόησης, επαναλαμβάνοντας πάντως τις τέσσερις προαναφερθείσες αρχές, που έθεσε εξ αρχής η Φώφη Γεννηματά.

Με το θέμα του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, πάντως, εγκαινίασε και τα προαναγγελθέντα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μεταξύ των μελών του το Κίνημα αλλαγής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες διάκεινται θετικά στο να αποκτήσουν το σχετικό δικαίωμα οι απόδημοι, ενώ αποδοχή υπάρχει και στις τέσσερις αρχές που τέθηκαν στο δημοψήφισμα. Ειδικότερα, στο ερώτημα ‘συμφωνείτε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια στην χώρα διαμονής τους’, ναι απάντησε το 89,49% και όχι το 10,41%. Υπέρ της επιστολικής ψήφου τάχθηκε το 75,08% και κατά το 24,92%, ενώ να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων ζήτησαν με την ψήφο τους 84,38% των ερωτηθέντων, έναντι 15,62% που ήταν αντίθετοι. Τέλος, με την κατοχύρωση διακριτής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που θα αναδεικνύεται από τη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία συμφώνησε το 64,53%, έναντι 35,47% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα, που διαφώνησε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.