ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεταμένη ατμόσφαιρα και αντεγκλήσεις στην Προανακριτική

Novartis: Εξαιρέθηκαν Πολάκης-Τζανακόπουλος σε κλίμα έντασης

Σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis και τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες.

Στην ψηφοφορία, υπέρ της εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά ψήφισε το ΚΚΕ και παρόν η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, αφού δεν αναγνωρίζει την απόφαση της επιτροπής.

Αμέσως μετά, ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ και στην επόμενη συνεδρίαση, θα είμαστε μέσα και αν θέλουν ας φέρουν και τη φρουρά. Δεν αναγνωρίζουμε την χουντοεπιτροπή».

Σε σύσκεψη, λοιπόν, που έγινε νωρίτερα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, που είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε να επιμείνουν και να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι δύο πρώην υπουργοί.

Σημειώνεται ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ τους έχουν προτείνει για μάρτυρες κάτι που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την εξαίρεση τους από μέλη της επιτροπής. Στην εξαίρεση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και το ΚΙΝΑΛ που πρώτο τους περιελάμβανε στη λίστα των μαρτύρων που είχε προτείνει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής με την έναρξη της συνεδρίασης μίλησε για «ανοίκειο τρόπο έκφρασης κατά του προεδρείου» και για «αναίρεση μυστικότητας και υπονόμευση της διαδικασίας» και μάλιστα μπροστά στα ΜΜΕ. Εκανε δε έκκληση να αποφύγουν τα μέλη της Επιτροπής συμπεριφορές ευτελισμού της.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη συνεδρίαση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι από το χώρο όπου διεξάγεται η προανακριτική καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάρτυρες της σφοδρής αντιπαραθέσεις που είχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με το Θανάση Πλεύρη και ο Παύλος Πολάκης με το Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Στην ψηφοφορία υπέρ της εξαίρεσης ψήφισαν οι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά το ΚΚΕ και παρόν η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καν καθώς δεν αναγνωρίζει την απόφαση της επιτροπής.

Γεροβασίλη: «Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ευθύνη του ίδιου του Μητσοτάκη»

Σε δήλωσή της αμέσως μετά, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη επέμεινε στον χαρακτηρισμό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς και για «πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί αυτή την «κατάπτυστη απόφαση» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες τις προσεχείς ημέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση Γεροβασίλη:

«H σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής το Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο. Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί».

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε έγγραφα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς αντέδρασε έντονα.

Γιάννης Μπουγάς: Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής - προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινή).

Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;

Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι' αυτό το κόλπο;

Επίθεση Ραγκούση στην κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στην  κυβέρνηση,  που ζήτησε την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την επιτροπή καθώς έχουν κληθεί ως μάρτυρες από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

«Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε ο Γ. Ραγκούσης.

Βουλευτές ΝΔ: «Ντροπή! Να ανακαλέσεις!»
«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

Άμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

Οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κ.κ. Ραγκούση -Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει» πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε: «Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας»

Πλεύρης: «Είχαν εξαιρεθεί και στο παρελθόν μάρτυρες»

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι είχε υπάρξει εξαίρεση μαρτύρων και στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπουτσή – Λαφαζάνη το 2010. «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον Τσούκαλη» τόνισε χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως. Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.