ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το αιματοκύλισμα του κουρδικού λαού

ΟΗΕ: Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία θα είναι προσωρινές

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξε ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία για κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία θα είναι «προσωρινή», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι η εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία θα τηρηθεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο», είπε ο Γκάιρ Πέντερσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Οι κοινές περιπολίες των Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην παραμεθόριο ζώνη στη βόρεια Συρία «αναμένεται να είναι προσωρινές», σημείωσε ο ίδιος. «Και δεν υπάρχει καμία διαφωνία επ’ αυτού» διαβεβαίωσε.

Περίπου 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατάφερε να συγκαλέσει, από τις 30 Οκτωβρίου, στη Γενεύη τη Συνταγματική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να συνοδευτεί από περαιτέρω αποφυλακίσεις κρατουμένων, τόνισε ο Νορβηγός αξιωματούχος. «Είναι η πρώτη φορά» στα 8,5 χρόνια της σύρραξης που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση «κατέληξαν σε μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή περιλαμβάνει 150 μέλη, εκ των οποίων τα 50 τα έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα 50 ο ΟΗΕ για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό την πίεση της Τουρκίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.