ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανότητα επιθέσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη

Παγκόσμιος φόβος για συμμαχία ISIS - Αλ Κάιντα

Μπορεί η εξουδετέρωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι να κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα- τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο- στο ISIS, αλλά όπως προειδοποιούν ειδικοί η τζιχαντιστική οργάνωση απλώνει τα πλοκάμια της σε ολόκληρη την υφήλιο, εξαπολύοντας κατά μέσο όρο δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις την ημέρα.

Το ISIS έχει ακόμη μαχητές και παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλος, παρά τους κομπασμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει ηττηθεί «κατά 100%». Η εξόντωση του Αλ Μπαγκντάντι ήταν «μια σημαντική στιγμή στην εκστρατεία κατά του ISIS» λέει ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς. «Ήταν ο πιο επιφανής ηγέτης τους και ο θάνατός είναι μεγάλο πλήγμα στην οργάνωση», τόνισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει: «επ’ ουδενί δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό είναι το τέλος του ISIS. Είναι μια οργάνωση που έχει εξαπλωθεί πολύ και αναλαμβάνει την ευθύνη για περίπου δέκα επιθέσεις καθημερινά ανά την υφήλιο. Ως εκ τούτου ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι στη Συρία δεν πρόκειται να επηρεάσει αυτά που ίσως συμβούν τώρα στις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία ή σε άλλα μέρη της Συρίας και του Ιράκ.

Αλλά και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Ρότζερς, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι «στην περιοχή παραμένουν περίπου 10.000 μαχητές του ISIS και θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αντάρτικες επιθέσεις και να πάρουν νέα εδάφη υπό τον έλεγχό τους». Αξιωματούχοι Άμυνας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που παρακολουθούν τη δράση του ISIS σημειώνουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενισχύεται – και αριθμητικά – σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Ιράν, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία και πολλά από τα παρακλάδια της βρίσκονται σε στενή επαφή με εκείνο του Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-Χορασάν.

Πλήγμα, αλλά όχι το τέλος για το ISIS ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι

Πολλές χώρες καλωσόρισαν την είδηση της εξουδετέρωσης του Αλ Μπαγκντάντι, που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος παίρνοντας μαζί του στον θάνατο τρία από τα παιδιά του, που χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινη ασπίδα, όταν στριμώχτηκε σ’ ένα τούνελ από τους κομάντος της Delta Force. Αλλά ειδικοί, όπως ο Κρις Κόστα, πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, προειδοποιούν ότι το ISIS φιλοδοξεί να αναστηθεί. Ενώ και η ΕΕ διά στόματος της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς, σημειώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος «συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη απειλή. Πρέπει να παραμείνουν ιδιαίτερα άγρυπνοι για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που συνιστά».

Στη Γερμανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι «δεν μπορεί πλέον να δίνει δολοφονικές εντολές», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε ο πόλεμος κατά του ISIS». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι «δεν είναι ολέθριο πλήγμα» για το ISIS, αφού «εξακολουθεί να έχει μαχητές».

«Άξονας του κακού»: Φόβοι για συμμαχία του ISIS με την Αλ Κάιντα

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι μήπως μετά το θάνατο του Aλ Μπαγκντάντι το ISIS και η Αλ Κάιντα συμμαχήσουν για να συγκροτήσουν έναν «άξονα του κακού» κατά της Δύσης, εξαπολύοντας φονικές επιθέσεις που θα προκαλέσουν χάος σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

 

Η δρ Κάριν φον Χίπελ, γενική διευθύντρια της δεξαμενής σκεψης Royal United Services Institute και πρώην σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρμεντ, χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. «Τα είχαν σπάσει και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι [ο Αλ Μπαγκντάντι] κρυβόταν σε εδάφη της Αλ Κάιντα στη Συρία -εδάφη που θα έπρεπε να είναι εχθρικά, αφού οι δύο οργανώσεις χώρισαν λόγω σημαντικών διαφορών. Έχουν εξαπολύσει φονικές επιθέσεις η μία κατά της άλλης με στόχο ηγετικά στελέχη και έχουν θεμελιώδεις διαφορές στις φιλοσοφίες τους. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε πολλούς είναι μήπως υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του iSIS και συμμαχήσουν συγκροτώντας μια πολύ πιο τρομακτική και φονική δύναμη», δήλωσε σε βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Το ISIS εμφανίστηκε αρχικά ως παραφυάδα της Αλ Κάιντα μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003. Δέκα χρόνια αργότερα οι δύο οργανώσεις τα έσπασαν λόγω του σχεδίου του ISIS να δημιουργήσει εσπευσμένα «χαλιφάτο» σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Έκτοτε η ηγεσία της Αλ Κάιντα επιτίθεται συχνά φραστικά κατά του ISIS, χαρακτηρίζοντας «κακούς μουσουλμάνους» τα μέλη του. Όμως αρκετά μέλη των δύο οργανώσεων διατηρούν προσωπικούς δεσμούς μεταξύ τους, δεσμούς που ανέπτυξαν πολεμώντας πλάι-πλάι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τόσο το ISIS όσο και η Αλ Κάιντα στρατολογούν μέλη και αναζητούν πόρους από τις ίδιες πηγές, τα κοινά σημεία τους στο ιδεολογικό επίπεδο είναι περισσότερα από τις διαφορές που τους χωρίζουν, επισημαίνουν ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι μια συμμαχία με την Αλ Κάιντα ίσως να είναι η καλύτερη ευκαιρία για το ISIS να επιβιώσει στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.