ΕΛΛΑΔΑ

«Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα»

Πανελλαδική απεργία: Η απάντηση των εργαζομένων στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τη δική τους απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας, ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ, που όπως τονίζουν «τσακίζει όσα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει βάζοντας στο γύψο τα Σωματεία, τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι ότι δε θα υποχωρήσουν και δε θα συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Με κεντρικό σύνθημα, «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν την Τετάρτη κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

«Πιάνουμε το νήμα από την επιτυχημένη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε με τελικό στόχο την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Είναι ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο και προκαλεί μειώσεις μισθών», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Όσον αφορά το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπογράμμισε ότι «η ηλεκτρονική ψηφοφορία από τη στιγμή που θα βάζει όλα τα ζητήματα κι όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ουσιαστικά θα διώχνει τον κόσμο από το να συμμετέχει και θα κάνει τα σωματεία αδιάφορα όργανα που δεν μπορούν να πάρουν ρυθμιστικές αποφάσεις», ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτή η κινητοποίηση είναι μια κλιμάκωση και θα συνεχίσουμε».

Ακόμη, στην πορεία συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ έπειτα από στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα συγκέντρωση στα Χαυτεία πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω ο αντιδραστικός νόμος ΝΔ-ΕΕ- Επενδυτών», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.

Μαζικότατη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια. Στην κεντρική εξέδρα της συγκέντρωσης ξεχώριζε το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Η ανάπτυξη τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας», ενώ άλλο πανό του Μετώπου έστελνε μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία: «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και δράση». Στο χώρο υπήρχε και το πανό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με σύνθημα που αφορά την 3η Οκτωβρίου, που η ΠΣΟ έχει κηρύξει «Παγκόσμια Μέρα Δράσης ενάντια σε φασισμό, ξενοφοβία, ρατσισμό».

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησε δυναμική πορεία προς τη Βουλή, με τους απεργούς να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο όπως «Για την ανάπτυξή τους και τις επενδύσεις, μας θέλουνε και δούλους χωρίς διεκδικήσεις» και εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τις ρυθμίσεις για τα συνδικάτα: «Κάτω τα χέρια από την απεργία, δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Στο στόχαστρό τους βρέθηκε συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, με συνθήματα όπως «Η ΓΣΕΕ δεν είναι φωνή των εργατών - Είναι το τσιράκι των αφεντικών», «Θέλουν να τελειώνουν με τα σωματεία - Δεν τους παραδίδουμε μητρώα και απεργία» και «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών - Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.