ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο Τσίπρα οι προθέσεις Γεννηματά

«Πρέσινγκ» ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων

Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει απομείνει ως τα ραντεβού που θα έχει στο γραφείο του στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη, στο παρασκήνιο, τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά.

Τα τελευταία 24ωρα, τα τηλέφωνα έχουν... πάρει φωτιά και επί της ουσίας, όλοι μιλούν με όλους, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ανοιχτοί, μέσω στενών και εξ απορρήτων συνεργατών τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα τηλεφωνήματα που «φεύγουν» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει πάση θυσία να διασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Υπό πολιορκία

Την ώρα, όμως, που στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζουν τους τρόπους που θα μπορούσαν να διασφαλίζουν συναινέσεις οι οποίες να οδηγούν στον πήχυ των 200 βουλευτών, στην Κουμουνδούρου έχουν στραμμένο το βλέμμα στη Φώφη Γεννηματά, αλλά και στον Περισσό, που κρατά τα «κλειδιά» των εξελίξεων. Το ΚΚΕ, ως γνωστόν, αθροιζόμενο με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στέλνει στις ελληνικές καλένδες τα σχέδια Μητσοτάκη, αφού οι βουλευτές των δύο κομμάτων της Αριστεράς φτάνουν στους 101 και, άρα, όσες συναινέσεις κι αν διασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει «ταβάνι» τις 199 θετικές ψήφους. Ο Περισσός, άλλωστε, βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απορρίπτει την επιστολική ψήφο, ενώ θέτει ως προϋπόθεση αφενός τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου απουσίας από τη χώρα (όπως συμβαίνει στη Γερμανία και αλλού) αλλά και την φορολόγησή τους στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, η Κουμουνδούρου ήδη ασκεί «πρέσινγκ» στη Φώφη Γεννηματά και απόψε, μιλώντας στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πετάξει το γάντι στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ως προς την στάση της στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Καίτοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δεν φτάνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να «πιάσει» τους 200 βουλευτές, όλα δείχνουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται πολύ κοντά με το Μέγαρο Μάξιμου στο θέμα αυτό. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει δυσφορία και ενόχληση στην Κουμουνδούρου, με ανώτατες κομματικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προεξοφλούν ότι «αν η Φώφη δώσει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη, αυτό θα σημαίνει πόλεμο». Άλλωστε, ουδείς θα εκπλαγεί από την αρνητική στάση που θα εκφράσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας κατά το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταγγείλει «επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με το ζήτημα της ψήφου των ομογενών», αλλά και επιχείρηση «αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου ήδη διερωτώνται γιατί το Κίνημα Αλλαγής άλλαξε την πάγια θέση που είχε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν δεχόταν να προσμετράται η ψήφος αυτή στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «ανακολουθία», υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, το ΚΙΝΑΛ είχε ψηφίσει την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54, ώστε να εκλέγονται 5 βουλευτές αποδήμων.

Τα ως άνω ερωτήματα, σε συνδυασμό με την καταγγελλόμενη μεταστροφή της στάσης του Κινήματος Αλλαγής, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν –ή, μάλλον, φοβούνται- ότι η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε.. διάλογο με το Μέγαρο Μαξίμου, που αφορά σε όλα τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα της επόμενης μέρας: από το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως τη συνταγματική αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και το σενάριο κατάργησης της απλής αναλογικής με αντιθεσμικό, συνταγματικό «bypass»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.