ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης καλεί αρχηγούς στο Μαξίμου

Ψήφος εξωτερικού, ατζέντα... εσωτερικού

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσουν μετά τις 8 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθώς είναι θέμα ημερών να ξετυλιχθεί η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επισήμως, η ατζέντα των συναντήσεων είναι η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός συγκαλεί τις συγκεκριμένες συναντήσεις έχοντας στο νου του την... ατζέντα εσωτερικού και, συγκεκριμένα την επιδίωξή του για διασφάλιση συμμαχιών και συναίνεσης αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τα μείζονα θέματα που αφορούν στην συνταγματική αναθεώρηση.

Ύστατη προσπάθεια

Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σχεδιασμός τους να «ανοίξουν» το εκλογικό σώμα εντάσσοντας εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους δεξιάς, κατά κύριο λόγο, πολιτικής κατεύθυνσης, καταρρέει. Κι αυτό διότι, βάσει του Συντάγματος, για να δοθούν διευκολύνσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα πρέπει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή με 200 βουλευτές, την ώρα που τα «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αριθμούν... 101 βουλευτές –άρα, Κουμουνδούρου και Περισσός κρατούν επί του θέματος τα κλειδιά των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εισέλθει πλήρως στο blamegame (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών), καθώς η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων περνά σε άλλο στάδιο: από την σύγκριση των προτάσεων μεταξύ των κομμάτων, πλέον η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στο... ποιος φταίει για το ναυάγιο –κι αυτό εφόσον η ύστατη προσπάθεια στην οποία αναμένεται να επιδοθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδώσει καρπούς.

Εκλογομαγειρέματα

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μία συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα είναι μονοθεματική, ούτε θα περιοριστεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, ήδη ψάχνει συμμάχους για να καταφέρει να στείλει στις ελληνικές καλένδες την απλή αναλογική. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε να πείσει περισσότερα των δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να στηρίξουν την δική του πρόταση, ώστε αυτή να συγκεντρώσει περισσότερες από 200 ψήφους στη Βουλή, είτε να επιδιώξει συνεννόηση με τη Φώφη Γεννηματά, για να «παρακαμφθεί» μέσω συνταγματικής αναθεώρησης η προϋπόθεση ενισχυμένης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών και να «πέσει» στους 180 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά θα έχει πολύ... «ζουμί», αφού η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κρατά τα «κλειδιά» των εξελίξεων –υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, πως ό,τι αποφασίσει η ίδια θα τηρηθεί από όλους τους βουλευτές του κόμματός της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πιέσει την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για να συναινέσει στα «συνταγματικά» σχέδιά του, ενώ είναι προφανές ότι διερευνητικό χαρακτήρα επί του εκλογικού νόμου θα έχουν και οι συναντήσεις του με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ταυτοχρόνως, στην συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τεθεί ένα ακόμη ζήτημα: η προεδρική εκλογή. Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, θα διαβεβαιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν σκοπεύει να παίξει παιχνίδια με την προεδρική εκλογή, αφού εξάλλου είναι ο ίδιος που πιστώνεται την πρωτοβουλία αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως δε συναινεί στη εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους, βάσει της πρότασης που «κατεβάζει» στην συνταγματική αναθεώρηση η ΝΔ. Ωστόσο, ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα παίξει καθυστερήσεις» στη συνταγματική αναθεώρηση, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η μόνη περίπτωση να συμπέσουν στην ψήφο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να προτείνει η κυβέρνηση την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου –κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρώτο Πολίτη έχουν υπάρξει και καλύτερες...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.