ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Ρουμανία: Κύκλος διερευνητικών επαφών του εντολοδόχου πρωθυπουργού

Στήριξη από τα πολιτικά κόμματα ζητά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Λούντοβιτς Όρμπαν, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει κύκλο διερευνητικών επαφών με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

Το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP) ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τη στήριξη της κυβέρνησης του Λ. Όρμπαν θα ληφθεί στις πολιτικές δομές του κόμματος και ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του επικεφαλής του με τον κ. Όρμπαν, οι δύο πλευρές δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού PMP με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, PNL.

Η Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) μπορεί να υποστηρίξει στο Κοινοβούλιο την κυβέρνηση του κ. Όρμπαν αλλά όχι άνευ όρων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ALDE, Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου. Οπως είπε, οι όροι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομών, καθώς και τη μη συμμετοχή του PMP στο υπουργικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής του ALDE υπογράμμισε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών "βλέπει" ως λύση για την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης το κόμμα PLUS, υποστηρίζοντας πως "μία κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες, δίχως καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να δώσει βιώσιμες απαντήσεις στις ανάγκες της χώρας".

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και η επικεφαλής του Βιόριτσα Νταντσίλα ανακοίνωσε πως το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει το κυβερνητικό σχήμα του Λ. Όρμπαν αν δεν γνωρίζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. "Μέχρι στιγμής ακούσαμε μερικά συνθήματα μόνο, όχι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα" είπε η κ. Νταντσίλα.

Ο κ. Όρμπαν, σε δηλώσεις του, έπειτα από τον πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών που είχε, είπε πως τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από τους υπουργούς θα προέρχονται από το PNL και ο αριθμός των υπουργείων δεν θα ξεπερνά τα 16, προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.