ΕΛΛΑΔΑ

Εκτονώθηκε πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό

Σάμος: Συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων και Αφγανών - 11 τραυματίες και φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς με μαχαιρώματα, στο κέντρο της πόλης της Σάμου και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Εκτονώθηκε πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε, κοντά στον δημοτικό κήπο στην πόλη της Σάμου όταν μια ομάδα Αφγανών συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους με Σύρους με αιχμηρά αντικείμενα. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται με τραύματα στο θώρακα και στη πλάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα.

Ακολούθησαν στις 10:00 το βράδυ συγκρούσεις κοντά στην κάτω πύλη του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ που κλιμακώθηκαν όταν ξέσπασε φωτιά. Συνολικά 30 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν τη φωτιά την ώρα που δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη με τη φωτιά να καταστρέφει σκηνές και ξύλινες κατασκευές ενώ οχτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης άτομα που διαμένουν στο ΚΥΤ άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και να κινούνται προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Σάμου. Στη 1:00 τα ξημερώματα της Τρίτης άρχισαν να εισέρχονται σταδιακά οι μετανάστες στη δομή.

Σημειώνεται ότι στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διαμένουν σήμερα, περί τα 6.300 άτομα.

Την ίδια ώρα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν προσπάθειες να δώσουν ρεύμα στο ΚΥΤ και σε γειτονικές περιοχές.

Με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου και των απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη της Σάμου τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία) της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη.

Ήρεμη πλέον η κατάσταση μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων

Πάντως, συνέπεια της φωτιάς που ξεκίνησε από τις σφοδρές συγκρούσεις και συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών ήταν να καεί ένα μεγάλο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου. Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών ομάδων, ενώ χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν σε παρακείμενους στο ΚΥΤ ανοιχτούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη.

Σε σύσκεψη των τοπικών Αρχών στο δημαρχείο της Σάμου αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν σήμερα πού να μείνουν. Με απόφαση του δημάρχου Σάμου τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά. Στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διέμεναν μέχρι χθες το βράδυ, σε υποδομές για 650 φιλοξενουμένους, περί τα 5.700 άτομα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.