ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «πολιτική κατευνασμού» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την... Τουρκία

Σε τροχιά σύγκρουσης, παρά τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος, βρίσκονται ήδη η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την ήπια -έως και «χλιαρή» την λένε κάποιοι- στάση που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην Αθήνα, προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στο προσφυγικό, έχουν αποφύγει τις εντάσεις και τις οξείες δηλώσεις σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο σε ό,τι αφορά την εισβολή στη Συρία, όσο, όμως και αναφορικά με την προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κυρώσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χθες, χαρακτήρισε «λάθος» την εισβολή Ερντογάν στη Συρία, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αυτό που κάνει η Τουρκία είναι «αστείο». Την λέξη «λάθος» χρησιμοποίησε χθες, κληθείς να σχολιάσει την εισβολή στη Συρία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Athens Democracy Forum. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε... περισσότερες από 10 ώρες ώσπου να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της επέμβασης στη Συρία –από την οποία, πάντως, απουσίαζε η λέξη «καταδίκη» και ήταν απλώς μία χλιαρή αποδοκιμασία. Την καθυστέρηση αντίδρασης της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε, με καυστική ανάρτηση στο twitter, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η ήπια στάση που έχει επιλέξει η Αθήνα έχει διαφανεί και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό –με τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει ενοχληθεί να επιμένουν. Συγκεκριμένα, όποιος παρακολουθήσει προσεκτικά τις δηλώσεις Μητσοτάκη επί του θέματος, αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα δεν ζητεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για όσα κάνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά απλώς διαβεβαιώνει ότι αν η Κύπρος ζητήσει τέτοιες κυρώσεις, θα την... στηρίξει. Αυτό, προφανώς, πόρρω απέχει από τον να εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία ως ενιαίος άξονας, με αποτέλεσμα η στάση αυτή να δοκιμάζει και τις σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Η ήπια γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιέξοδη «πολιτική κατευνασμού». «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διστάζει να διεκδικήσει, μέσα από διπλωματικές οδούς κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας που θα δημιουργούσαν εμπόδια σε αυτή την αχαλίνωτη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αλλά κυρίως στη Μεσόγειο, γιατί για τη Μεσόγειο μιλάμε», είπε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάλλοντας κατά του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική κατευνασμού». «Η οποία πολιτική, από την εμπειρία που έχω, δεν θα οδηγήσει πουθενά. Εγώ πέρασα εποχές ως Πρωθυπουργός με πολύ μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από τις σημερινές. Ερχόντουσαν 8.000 την ημέρα. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία. Μια διττή στρατηγική και δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και μια στρατηγική υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής μας γραμμής. Δεν ακούσατε ποτέ από εμένα να κάνω εκπτώσεις και μέσα στην Άγκυρα και μέσα στην Κωνσταντινούπολη και όταν ήρθε εδώ ο Ερντογάν. Εγώ πλέον βλέπω μια λογική κατευνασμού και θεωρώ ότι η αυτή η λογική δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως, υπάρχει ο κίνδυνος να αποχαλινώσει την άλλη πλευρά και να γίνει ακόμα πιο επιθετική», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.