ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήσεις για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Συνάντηση Μογκερίνι με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Αποχαιρετιστήριο δείπνο παραθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι πρότεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα συνεργασίας καθώς και η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.

Στην συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλκο Κόμσιτς, Μίλοραντ Ντόντικ και Σάφικ Τζαφέροβιτς.

Πριν από τη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ πριν από τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί το πρωί τη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ, στη Ρώμη για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να τεθεί εκ νέου το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τον Νοέμβριο, στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.